Cypert Minnow on melko helposti sidottava pikkukalajäljitelmä (minnow = mutu), jonka etuja ovat myös edulliset materiaalit.

Perhon kehitti teksasilainen kokenut kalastusopas Charlie Cypert 1980-luvulla. Siitä on useita erilaisia muunnoksia, eri värejä ja esimerkiksi liimalla tai lakalla pinnoitettuja versioita. Cypert Minnow on tullut suosituksi etenkin Yhdysvallossa valkobassin (White Bass) kalastuksessa, mutta se kelpaa muillekin kaloille.

Alkuperäismallin Cypert Minnow

Lue lisää: Muut mökkikalaperhot

Hauille: Seaducer
Särjille: Suuhun sopivia
Lahnoille:  Pörrötoukasta San Juan Wormiin
Säyneille: Mustanpuhuvia perhoja

Ahvenperhoksi kehittämässäni versiossa sidontatapa poikkeaa alkuperäisestä Cypert Minnowista, jossa runko on chenillepunosta. Perinteisessä tavassa sitoa Cypert Minnow runkochenille tekee kummallakin kyljellä lenkin perhon silmien takaa koukun perälle, jolloin pohjustuksen väri pääsee pilkistämään kylkien läpi.

Tämä alunperin vain työnimellä ”kultakala” kulkenut sidokseni on maittanut ahvenen ohella muiden muassa kirjolohelle alkukauden ja keskikesän perhona.

Perholle toimii rauhallinen jigityylinen uitto, jossa sen annetaan upota, tehdään veto tai muutama veto ja taas upotus. Perhon voi painottaa myös koukun varrelle kiedottavalla painotuslangalla, mutta käytössäni hitaasti uppoavat perhot ovat kalastaneet parhaiten.

Tässä sidontaohje vaihe vaiheelta. Resepti löytyy laatikosta artikkelin alta.

Perhon sitominen

1. Pohjusta koukku tiheillä ja tiukoilla sidontalankakierroksilla. Kiinnitä pyrstöksi muutama suikale Flashabou-kimalletta ja palaa silmukan lähelle. Kiinnitä kuulaketjusilmät napakasti sitomalla “kahdeksikkoa” niiden väliin ja varmista sidos pikaliimalla. Tee nämä vaiheet huolella, koska perho rakentuu hyvin pitkälti silmien varaan.

2. Dubbaa sidontalankaan vihreää runkokuitua. Rungon sitominen alkaa poikkeuksellisesti silmukasta taaksepäin.

3. Aloita rungon rakentaminen sitomalla silmien ympärille ”kahdeksikkoa” dubatulla langalla niin, että perholle alkaa muodostua pää.

4. Dubbaa lankaan seuraavaksi mustaa kuitua ja tee sillä raita runkoon.

5. Jatka väreillä uudet raidat kunnes sidontalanka on koukun mutkan luona. Sido runko taakse kapenevaksi.

6. Leikkaa noin 4 kertaa koukun mittainen pätkä mylarputkea ja poista täytelangat. Työnnä koukun silmukka läpi mylarputken keskikohdasta.

7. Taita mylarpunoksen päät perhon rungon päälle ja alle. Katso, että mylarputken päistä muodostuva pyrstö on noin koukun mittainen ja vähän lyhyempi kuin kimallekuidut.

8. Painele mylarpunos mahdollisimman litteäksi runkoa vasten ja sido punokset kiinni kohtaan, jossa koukun varsi alkaa kaareutua.

9. Tee vahva sidos ja päätä perho piilosolmulla. Voit käyttää tässä myös esimerkiksi fluorioranssia lankaa, jolloin pyrstön tyveen syntyy värikäs iskupiste. Lakkaa sidos pikaliimalla. Pieni pisara pikaliimaa kannattaa laittaa myös perhon silmien eteen kohtaan, jossa koukun silmukka tulee mylarputkesta läpi.

11. Leikkaa pyrstöstä liiaksi hapsottavat huonosti asettuneet mylarsuikaleet pois. Perho on nyt valmis.

Rähjäiseen kuntoon kulunut Cypert Minnow Perch antoi edelleen saalista.

Lue lisää: Muut mökkikalaperhot

Hauille: Seaducer
Särjille: Suuhun sopivia
Lahnoille:  Pörrötoukasta San Juan Wormiin
Säyneille: Mustanpuhuvia perhoja

Mikko Pyhtilän artikkeli Pannukarkeita perhovälinen Erän numerossa 6/2020 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)

Cypert Minnow Perch (”Kultakala”)

Koukku: Streamerkoukku 4XL, koko 10–8.

Lanka: 6/0 kellanvihreä (chartreuse) tai muu sopiva sävy.

Pyrstö: Neljä suikaletta Flashabouta + mylar-putken avatut säikeet noin 1,5 kertaa rungon mittaisena.

Painotus: Pienehköstä tai keskikokoisesta kuulaketjusta silmäpari koukun silmukan lähelle.

Runko: Vuorotellen raitoina chartreuse kimallekuitu (esim. Ice Dub) ja musta antron tai villa.

Selkä, vatsa ja pyrstö: Kullanvärinen ohuehko mylar-putki, askartelukaupan laatukin on ihan toimivaa.