Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu pyöri tällä kertaa kalastajan mökkivesillä Kangasalan Vesijärvellä. Tavoitteena oli pyytää kuhaa soutuveneeellä ilman kaikuluotaimai tai muita elektronisia härpäkkeitä.

Ja mikäli kuhia ei tulisi, kelpaisivat kilpailuun muutki kalalajit.

”Kisapäiväksi” valikoitui perjantai viikonloppuun osuneiden muiden esteiden vuoksi. Sää oli poutainen, melko viileä ja tuuli puhalsi luoteeesta neljä metriä sekunnissa. Kalakeli ei siis ollut vain ihanteellinen kuhan kalastusta varten, mutta ei ihan mahdotonkaan.

Jari oli käynyt edeltävällä viikolla Vesijärvellä kolme kertaa ja jokaisella kerralla oli kuhaa tullut. Yksittäisiä tosin. Pääosa kaloista oli alamittaisia, mutta suurin peräti 47-senttinen. Saalis sisälsi myös ahvenia, joista suurin oli 37 senttiä pitkä. Joukkoon mahtui myös yksi viisikiloinen hauki.

– Olin siis kohtalaisen luottavaisella mielellä, että saisin kuhan tai ainakin jotain kalaa tälläkin kerralla.

Jari potkaisi veneen vesille klo 11 maissa. Alkumatkasta kohdalla osui ns. varma pikkuhaukiruovikko, jota piti tietysti kokeilla. Monista yritysistä huolimatta paikka oli hiljainen.

– Enteili vahvasti siltä, että kalat viettivät tänään paastopäivää.

Sen sijaan ensimmäinen potentiaalinen kuhapaikka yllätti mieluisasti. Tärppi tuli penkan reunasta noin viidestä metristä.

– Mikado Fishunter -jigin mukana päristeli ylös pieni kuha. Mittasin kalan 31-senttiseksi enkä vaivautunut edes kuvaamaan, koska oletin isompiakin tulevan kun ensimmäinen noin helposti antautui.

Ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa…

Seuraavat seitsemän tuntia järvi tarjosi kuhien suhteen vain ei-oota. Jari kävi läpi kaikki järkevän soutusektorin sisälle jäävät kuhapaikat, tarjoili jigien lisäksi vaappuja, painolippoja ja monia muita ottipelejä. Vaan ei.

– Sain koko aikana vain kaksi noin 25-senttistä ahventa sekä yhden tärpin, jonka olisi voinut olettaa kuhan aikaansaannokseksi.

Kotisatamaan Jari rantautui iltapäivän kallistuessa illan puolelle.

– Totesin ainakin tehneeni kunnolla töitä kalansaaliin eteen. Vaan kun niitä ei sieltä väkisin oteta. Oikea vastaus arvauskilpailun kysymykseen oli siis 31 senttiä.

Onnistuiko kukaan arvaamaan oikein? Kyllä vain.

Vastauksia tuli tällä kertaa ennätysmäärä, peräti 259 kappaletta. Joukossa täsmälleen oikeita vastauksia oli kuitenkin vain yksi, sen antoi Juha Mehtonen Kuopiosta.

Palkinto Kuopioon lähtee heti huomenna! Onnea voittajalle ja iso kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille.