Soutuveneestä kalastaminen taitaa olla nykyään hieman epämuodikasta.

Kalastusmedian täyttävät jutut hienoista moottorialuksista huipputarkkoine viistokaikuluotaimineen, karttaplottereineen, keulamoottoreineen, taivasankkureineen ja muine apulaitteineen, jotka eivät piipahda tavallisella aironnirskuttajalla edes utuisissa unissa.

On selvää, että kalojen mahdollisuudet pienenevät oleellisesti, kun veneessä on nykyaikainen elektroniikka apuna ottipaikkojen etsimisessä.

Toisaalta ihan oman fiiliksensä saa siitäkin, kun löytää saalista perinteisellä tavalla, luontoa lukemalla.

Soutukalaan

Itse pidän perinteisestä soutukalastuksesta varsin paljon.

Vaikka omistan kaikuluotaimia, en ole vielä koskaan asentanut ensimmäistäkään soutupaattiini. Rannalle on useimmiten jäänyt myös sähkömoottori. Tuleepa kalastuksen ohessa samalla hiukan kuntoiltua.

Kesämökilläni Kangasalan Vesijärvellä oli taannoin soutuvene, mutta erään myrskyn yhteydessä puu kaatui sen päälle ja tuhosi kulkuneuvoni. Pari kesää kului ilman, kunnes nyt sain tuotua tilalle uuden.

Alkavana kesänä on siis tarkoitus palata taas perusasioiden äärelle ja lähteä etsimään kaloja Vesijärvestä. Ensisijaisena tavoitteenani on kuha, jonka kannat ovat mökkijärvessäni ilmeisen hyvävoimaiset.

Mutta löytyykö mitan täyttävää?

Vesijärvellä kuhan alamitta on 45 senttiä, ja ainakin viime talven pilkkikokemusten valossa sellaisen saaminen ei ole mikään läpihuutojuttu.

Tein järvelle puolenkymmentä pilkkireissua ja jokaisella nousi kyllä kuhia, mutta suurimmatkin jäivät 40 sentin tuntumaan, pienimmät hyvä jos puoleen tuosta.

No, viime talvi oli mitä oli, toivottavasti nyt avovesikaudella tahti paranee ja isommatkin yksilöt aukovat suitaan.

Jos kuha jää saamatta, saattaa hauki paikata puutteen.

Suurimman kuhan tai muun kalan pituus?

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, kuinka pitkä on suurin saamani kuha, kun lähden sitä jahtaamaan jonain päivänä välillä 29.-31.5.?

Myös alamittaiset noteerataan. Jos yhtäkään kuhaa ei tule, mittanauhalle kelpaa mikä tahansa muukin kala.

Pyyntivälineinä on tarkoitus käyttää paitsi jigejä myös monia kauden uutuuksia, joista esimerkiksi raskasrunkoiset painolipat tuntuisivat soveltuvan kuhamonttujen ronkkimiseen oikein hyvin.

Mikäli kuhan saaminen osoittautuu mahdottomaksi, potentiaalisimpia mittaukseen päätyviä ovat tietenkin ahven ja hauki. Niillekin löytyy vieherasioistani kelvollisia tarjouksia, joten vaikea uskoa arvauskisan oikeaksi vastaukseksi nollaa.

Paitsi jos…

Soutukalastajan pahin vihollinen on kova tuuli. Mökkimme sijaitsee onneksi suhteellisen suojaisella alueella, jossa jonkinlaista kalastusta pääsee melkein kelillä kuin kelillä harjoittamaan. Mutta tuuli saattaa kyllä sulkea kuhapaikat reviirini ulkopuolelle.

Toisaalta viikonloppuun mahtuu kolme päivää, joista voin valita meteorologisesti sopivimman.

Tämän näköisistä vaapuista kuhat, jos kohta hauet, ahvenet ja taimenetkin pitävät.

Kymmenen kuhatykkiä

Kuhan uistelussa tyypillisiä vieheitä ovat solakat, plusmiinus kymmensenttiset vaaput, jollaisia on myös tämän arvauskisan palkintopotissa. Valtaosa vaapuista on kotimaista tuotantoa. Merkeistä mainittakoon Nils Master, Rapala, Sala, Tuikkari, Seika ja Reidys.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia kertyy useampia, palkinto arvotaan niiden kesken. Vastausaikaa on torstain 28.5. loppusekunnille saakka.

Onnea arvauksiin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!