Gunki Gennaker

Gunki Gennaker

Gunki Gennaker

Gennaker kuuluu spinnerbaitteihin eli henkarilippoihin, joissa henkarin yläpäässä pyörii lippa ja langan alapäähän on valettu kiinteästi ”jigi”. Koukun somisteeksi on tässä tapauksessa valittu kumihapsuhame. Toimii kuten kelpo spinnerbaitin kuuluu, eli lippa hyrrää herkästi ja kumihapsut löyhähtelevät.

Spinnerbaitit ovat päteviä vieheitä ruovikkokalastuksessa, joskin toimivat kelvollisten uppoamisominaisuuksiensa vuoksi myös profundaalia ronkittaessa. Voi uittaa sekä suorakelauksella että stop & go –tyylillä. Hauki ja ahven ovat näiden vieheiden intohimoisimpia ihailijoita, mutta kuhallekin kannattanee tarjous esitellä.

Koko: 10 g

Vaaput: Cotton Cordell C07D – Wiggler Wiggtac Wobbler
Lusikat: Grizzly Heksen – Viirastus S1 ja S2
Jigit: Daiwa Prorex Craw – Vale Särki
Hybridit: Illex Dera Ball – Rapala X-Rap Peto

Gunki Spinnaker

Gunki Spinnaker

Gunki Spinnaker

Perusmallinen spinnerbait pajunlehtimallisella lipalla ja kumihapsuhameisella jigiosapuolella. Koista suurempaan on lisätty pisaranmallinen lehti henkarin varteen. Uinnissa ei yllätyksiä, lippojen liike ja hameen liehunta ovat virkistävää katseltavaa.

Koot: 7 ja 21 g

Illex Deracoup

Illex Deracoup

Illex Deracoup

Tämän vieheen sijoittuminen viehekategorioihin on hiukan hankalampi rasti, mutta laitettakoon se lippoihin vaappumaisen metallirungon perässä hyrisevän lipan ansiosta.

Tuhdin runkopainon vuoksi vieheellä pystyy ronkkimaan ansiokkaasti vesikerroksia vaikka yli kymmeneen metriin asti – eräänlainen lippamaailman jigi siis.

Suorakelauksen lisäksi uittaminen voi tapahtua jigityylisesti kelaamalla ja pysäyttelemällä. Leikariin kytkeytyvä lippa hyrrää pirteästi perässä ja antaa tiheää värinää myös runkoon.

Koot: 14 ja 21 g/65 mm.

Kaweri Spinneri

Kaweri Spinneri

Kaweri Spinneri

Kotimaista tuotantoa olevat Kaweri-vieheet saivat sakkiinsa uutuuden, jonka tyyliset tuntuvat olevan ainakin meidän viehe-esittelymme perusteella kovasti muodissa.

Metallirunkonsa (lyijytön) ansiosta Kaweri Spinneri lentää pitkälle ja uppoaa tehokkaasti. Kuulalaakerileikarilla runkoon kytketty lippa pyörii pirteästi vajotessakin ja antaa myös värisevän runkouinnin.

Tulee näyttämään osaamistaan ainakin ahvenen, kuhan ja kirjolohen pyynnissä.

Koko: 60 mm/11 g.

Mepps Aglia Red Fly

Mepps Aglia Red Fly

Mepps Aglia Red Fly

Mepps Aglian esitteleminen uutuuksien joukossa vaatii hieman henkistä venymistä, onhan merkki ollut lukemattomine variaatioineen olemassa jo vuodesta 1938.

Uutta on kuitenkin se, että vieheen on ottanut meillä levitettäväkseen Normark Suomi, jonka vastuulla muun muassa Rapalat ovat.

Perhokoukkuinen Aglia on erinomaisen herkästi käynnistyvä ja pirteästi pintavesissä hyrisevä lippa, jolla vaikkapa ahvenen tai harjuksen narraamisen ei pitäisi järin vaikeaa olla.

Koko: 4,5 g
Hinta: 4,99 €

Owner Flashy Swimmer Cold Colorado

Owner Flashy Swimmer Cold Colorado

Owner Flashy Swimmer Cold Colorado

Nämä eivät ole varsinaisia vieheitä mutta ansainnevat esittelemisensä tässä.

Owner on lisännyt koukkuunsa pisaranmallisen lipan, joka kiinnittyy koukun metallipainoon pätkällä teräslankaa ja herkällä leikarilla.

Viritys tekee mahdolliseksi lipan vapaan pyörimisen ja heilumisen, mikä puolestaan antaa lisäeloa vieheelle eli tässä tapauksessa jigille. Se viritetään paikoilleen jigiruuvia + koukkua käyttäen.

Koko: 7 g (koon 3/0 lippakoukku)

Patriot Buggy

Patriot Buggy

Patriot Buggy

”Se ei ole tavallinen lippa, se ei ole tavallinen jigi. Se on kalastusvälineiden ötökkä”, muotoillaan Buggyn viehepakkauksessa. Tälle ötökälle löytyy kyllä helposti perinteisempikin viehegenre. Se on pienikokoinen henkarilippa.

Henkarin yläsakarassa hyrrää hopeinen lippa leikariin kytkettynä, alapäässä puolestaan jonkinlaista hyönteistä jäljittelevä metallivalos kerää sympatiapisteitä rungon kummallakin puolella värisevin kumihapsuin, 3D silmin ja korein maalauksin. Perässä heiluu terävä kolmihaarakoukku.

Ei epäilystä, etteikö Buggy löytäisi kohdeyleisöänsä eli ahvenia, kirjolohia, jopa kuhia, olipa pyyntipaikkana virtaava tai seisova vesi. Suurempi haaste voi olla myydä oudon näköinen viehe kuluttajille.

Koko: 6,5 g/2,3 cm (rungon pituus)

Patriot Finny

Patriot Finny

Patriot Finny

”Laita siiman päähän Finny lippa ja jo alkaa kalojen kanssa armoton hippa.” Näin runollisesti esittäytyy Patriot Finny eikä välttämättä syyllisty yltiöoptimismiin, sillä viehe pelaa kuten hyvän lipan kuuluu: Käynnistyy herkästi ja pyörii eloisasti.

Painavahko solakka metallirunko antaa kohtuullisen uintisyvyyden niin haluttaessa ja lennättää vieheen pitkälle. Lehti on mallia ”Mepps Aglia” niin muotonsa kuin värityksensä puolesta. Omaperäisyyden ripaus löytyy värikoukusta, jota punaisen ja keltaisen väritipan lisäksi somistaa timantti.

Koot: 7,5 ja 10 g

Spro Asp Jigging Spinner XL

Spro Asp Jigging Spinner XL

Spro Asp Jigging Spinner XL

Asp tämän painolipan nimessä viittaa toutaimeen. 50-grammaisen metallimurikan äärimmäiset heitto-ominaisuudet auttavat leveiden toutainnivojen kalastusta ja herkkä lippa antaa menoon meininkiä.

Kelaamisen on syytä olla ripeää pohjatärppien välttämiseksi, mutta vauhtihan ei ole toutaimelle ainakaan lämpimän veden aikaan ongelma, päinvastoin.

Kannattaa epäilemättä kokeilla myös kuhan heittopyynnissä syvänteistä, miksei jopa veturina pintavaapun etupuolella uistelussa.

Koko: 50 g/8 cm.

Spro Larva Spinnerbait

Spro Larva Spinnerbait

Spro Larva Spinnerbait

Spro Larva Spinnerbait tarjoaa oivan esimerkin suuren kiinalaisen viehetehtaan tuotteesta, jota myydään halukkaille ostajille halutun nimisenä.

Kyseessä on täsmälleen sama viehe kuin edellä esitelty Patriot Buggy, ainoana erona lehden takapinnan stanssi ”Larva 7 g”. Eikä siinä mitään, nimi tuskin viehettä pahentaa.

Storm Gomoku Spin

Storm Gomoku Spin

Storm Gomoku Spin

Painolippa Gomoku Spin lentää muiden kaltaistensa tavoin horisonttiin, uppoaa tehokkaasti ja ryhtyy pyörittämään lippaa heti kelauksen alkaessa, jo vajotessaan. Pyörimistä esiintyy todella hitaassa vauhdissa, myös runko tärisee.

Pikkuvieheellä kannattaa härnätä syvällä lymyäviä ahvenia, ehkä myös parhaimman ruokahalunsa kadottaneita kuhia jigityylisellä kelaa-pysäytä uitolla. Myös koskimonttujen uumenissa väijyville kirjolohille ja taimenille tarjous lienee mieluinen.

Ripeästi kelaten viehe viihtyy pintavesissä ajoahventen kiusana.

Koot: 6 cm/16 g ja 5 cm/10 g,
Hinta: 8,95 €

VMC ”lippakoukut”

VMC ”lippakoukut”

VMC ”lippakoukut”

VMC:n valikoimaan on ilmestynyt vastaavanlainen koukku kuin edellä esitellyllä Ownerilla, nimenä VMC Swimbait Bladed. Erona lähinnä lipan malli, joka on tässä tapauksessa kapea. Sen sijaan koukkutyypissä Bladed Hybrid lippa on ympätty kolmihaarakoukun perään. Eri kokoja.

Hinta: 9,90-10,95 € (kahden kappaleen pakkaus)

Wiggler Mig Spinner

Wiggler Mig Spinner

Wiggler Mig Spinner

Iso spinnerbait kahdella leveällä lehdellä ja tuplakoukulla. ”Bait”-osapuoli on tässä tapauksessa somistettu kimpulla peurankarvoja ja kimalteita.

Herkästi jopa vajotessaan hyrräävä viehe on parhaimmillaan matalahkoissa haukivesissä, mutta vajottamalla saavuttaa myös syvänteitä. Peräkoukkuun voi lisätä jigihännän antamaan lisäprofiilia ja ilmettä paketille.

Suomenkielinen tuoteseloste on toki plussaa, jos sen olisi tehnyt joku muu kuin Google-kääntäjä tai vastaava. ”Experimentera gärna med att fästa olika jiggstjärtar på den bakre kroken.” Ja suomennos: ”Voit kokeilla myös, että kiinnität koukkulangat takakuoreen.”

Seuraavasta suomennoksesta sopiikin sitten arvailla, mistä se on väkerretty: ”Voit heittää kaksi viehettä kerralla kiertämällä vieheet rullalle.”

Mutta siis: Viehe itsessään on takuulla parempi kuin sen käyttöohjeiden suomennos.

Koko: 34 g/n. 20 cm

Wiggler Wiggbuzz

Wiggler Wiggbuzz

Wiggler Wiggbuzz

Viehetyyppi, jossa jigimäisen, peurankarvoista ja kimalteista sidotun rungon eteen on liitetty herkästi pyörivä propelli. Tässä versiossa lisukkeena on myös kaksi teräsviikseä, jotka toimivat ruohosuojuksena.

Vieheen paras toimintaympäristö onkin ruovikoissa ja muissa matalissa, haukipitoisissa vesistön osissa. Propelli antaa voimakkaan värinän veteen ja vieheen ilmettä voi lisätä entisestään takimmaiseen koukkuun kiinnitettävällä jigihännällä.

Koko: 22 g/n. 17 cm

Muut vieheuutuudet löytyvät näistä linkeistä!

Vaaput: Cotton Cordell C07D – Wiggler Wiggtac Wobbler
Lusikat: Grizzly Heksen – Viirastus S1 ja S2
Jigit: Daiwa Prorex Craw – Vale Särki
Hybridit: Illex Dera Ball – Rapala X-Rap Peto