Grizzly Henksen

Grizzly Henksen

Grizzly Heksen

Tanskalainen Grizzly Heksen on tyypillinen 2000-luvun meritaimenlusikka: Solakka, pitkäheittoinen, kevennetty, matalassa vedessä selviytyvä, koukku tuplarenkaalla, vaakatasossa vajoava ja kaiken lisäksi varsin ilmeikäsuintinen.

Muovirunko on ontto, tyhjää sisätilaa on täytetty pienellä kourallisella kuulia. Sisältä kantautuu voimakas sirinä. Oman säväyksensä antaa koveralle puolelle liimattu hologrammiteippi.

Koot: 95 mm/15 g ja 115 mm/22 g.

Vaaput: Cotton Cordell C07D – Wiggler Wiggtac Wobbler
Lipat: Gunki Gennaker – Wiggler Wiggbuzz
Jigit: Daiwa Prorex Craw – Vale Särki
Hybridit: Illex Dera Ball – Rapala X-Rap Peto

Kopsu Kids

Kopsu Kids

Kopsu Kids

Koukuton uistin ei ole uusi keksintö, mutta sellaisia ei liene kukaan vielä Suomessa markkinoille saakka tuonut. Ennen kuin nyt.

Kopsu Kids -lastenuistimessa koukku on korvattu värikkäällä kuitukimpulla, johon hauen hammastarha saattaa takertua sen verran tehokkaasti, että kalan voi saada jopa ylös. Hauki onkin kaloistamme ainoa, jonka voi kuvitella tällaisella ”koukulla” nousevan.

Joka tapauksessa teräslusikka on lapsille turvallinen harjoitteluviehe, joka ei tartu sen paremmin vaatteisiin, kasveihin kuin pohjaankaan. Ja jos hauki edes hetken rimpuilee satimessa, on siinäkin tenaville elämystä kerrakseen.

Pituutta Kidsillä on tupsuineen n. 15 cm ja painoa 15 g

Hinta: 8,90 €

Kuusamo Vuosiuistin 2020 (Kruunu Special)

Kuusamo Vuosiuistin 2020 (Kruunu Special)

Kuusamo Kruunu Special

Kuusamon Vuosiuistimeksi 2020 on uuden vuosikymmenen alkajaisiksi päässyt Kruunu-lusikka, jonka ulkoasu poikkeaa ”arkimallista” huomattavasti.

Huomiota herättävimpänä elementtinä 24 karaatin kultaus, joka peittää koveran puolen kokonaan ja paraatipuolestakin suurimman osan. Kultausta on lisäksi elävöitetty korkokuvioinnilla ja vuosiuistinleimalla.

Lisäväriä antavat helmet ja selkäkuvioinnit, joita valmistuu puna-oranssin, sinisen ja violetin väreissä. Kokoa Kruunuilla on 85 mm/19 g ja ne toimitetaan perinteiseen tapaan ”samettipohjaisissa” muovirasioissa.

Hinta: n. 18 €

Norolan Light Spoon ruohikko

Norolan Light Spoon ruohikko

Norolan Light Spoon ruohosuojattu

Vuoden 2019 haukivieheeksi valittu Norolan Light Spoon saa ruohosuojatun version.

Itse lusikka valmistuu entiseen tapaan ”siivusta viistoon leikattua litteää metalliputkea” ja sen keski-ikkunana olevasta läpikuultavasta, kitein höystetystä epoksihartsista. Kysymys on siis eräänlaisesta kevennetystä lusikasta.

Ruohosuojaus on toteutettu Minnow Spoonin tavoin vankalla yksihaarakoukulla ja teräsviiksellä.

– Ajatuksena on ollut luoda helppokäyttöinen paketti satunnaisemmallekin kalastajalle. Pitkäheittoisuus, voimakas uinti, vedenalainen keveys ja ruohovapaus ovat Light Spoonin myyntiargumentit, kertoo valmistaja Jyrki Kasanen.

Koko: 10 cm/30 g (myös 8 cm versio valmisteilla)

Rapala Hauenkalastajat Special

Rapala Hauenkalastajat Special

Rapala Hauenkalastajat Special

Harvoin on vieheistä varsinaista hyötyä kaloille, niitähän kehitetään lähinnä kalastoa harventamaan.

Rapalan Hauenkalastajat Special tekee kuitenkin jonkinasteisen poikkeuksen: ”Ostamalla tämän viehesarjan tuet Rapala Rahaston, Hauenkalastajien ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön yhteishanketta haukitehtaiden (= hauen kutualueiden) perustamiseksi.”

Pakkaus sisältää kolme eriväristä Minnow Spoon Weedless -lusikkauistinta, joiden toimivuutta haukiheinikoissa ei tarvitse kenellekään vakuutella. Onhan kyseessä maamme kenties myydyin viehe.

Hinta: 19,90 €

Savage Salt Sandeel Pencil

Savage Salt Sandeel Pencil

Savage Salt Sandeel Pencil

Pari vuotta sitten ensiesitellystä puikkomaisesta, siiman läpipujotuksella viritettävästä Savage Gear Line-Thru Sandeelistä on tullut monen meritaimenenkalastajan luottoviehe rannikko-olosuhteisiin, missä pitkät heitot ovat valttia.

Sandeel Pencil on ulkoisesti täsmälleen sama viehe, mutta varustettu normaalilla nokka- ja perälenkillä. Tämä epäilemättä niitä kalastajia varten, joiden viitseliäisyys ei riitä siiman pujotteluun ja solmujen näpräämiseen.

Lisäksi vatsassa on lenkki, jonne kolmihaarakoukun voi halutessaan siirtää ja asentaa perään yksihaaraisen, taimenen iskut kun usein suuntautuvat vieheen keskelle.

Molemmat koukut ovat mukana pakkauksessa. Ui vavalla nypyteltäessä letkeää s-kiemuraa, suorakelauksella liike pienenee mutta kylkienkeikutus tihenee.

Koko: 12,5 cm/19 g

Viirastus P1 ja P2

Viirastus P1 ja P2

Viirastus P1 ja P2

Kuopiolainen Janne Kuivalainen on ryhtynyt tuomaan Viirastus-merkkisiä käsintehtyjä virolaislusikoita. Esitteessä merkistä kerrotaan vapaasti suomennettuna:

– Viirastuksen historia juontaa juurensa vuoteen 2013, jolloin viehettä valmistettiin vain pienelle joukolle pro-kalastajia. Kiinnostus kasvoi kuitenkin vuosi vuodelta, joten 2018 lopulta alkaen niitä on tehty yleiseen myyntiin kaikille halukkaille. Vieheet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä ja niillä on kalamainen pintakuviointi. Jokainen viehe on lumihiutaleen tavoin uniikki yksilö.

Viirastus P1 ja P2 ovat leveähköjä s-taivutettuja haukilusikoita, tosin suomalaisittain mallin voisi kuvitella toimivan taimen-lohilusikkanakin. Molemmilta puoliltaan identtisesti pinnoitettu viehe ui ilmeikkäästi akselinsa ympäri pyörähdellen, välillä pyörähtelysuuntaa vaihtaen ja leveillä potkuilla koreografiaa höystäen. Pysyttelee enimmäkseen alle metrin syvyydessä. Owner-koukku roikkuu kahden renkaan päässä.

Koot: 9 cm/19 g (P1) ja 10,5 cm/27 g (P2)
Hinnat: 17,75 ja 19,50 €

Viirastus R1

Viirastus R1

Viirastus R1

S-kurvikas hoikka teräslusikka niin horisontaali- kuin vertikaalisuunnassa, kohdelajeinaan esimerkiksi ahven ja kirjolohi. Lentää sulavasti ja ui eloisasti koukkien, parhaimmillaan nopeahkossa kelauksessa ja kelaus-pysäytys-uitossa. Tässäkään tapauksessa pakkaus ei tuota muovijätettä.

Koko: 67 mm/8 g
Hinta: 15,95 €

Viirastus S1 ja S2

Viirastus S1 ja S2

Viirastus S1 ja S2

Malliltaan edellisen klooni mutta huomattavasti kookkaampi, kohdelajina erityisesti meritaimen rannikko-olosuhteissa. S1:n ja S2:n välillä vähäinen ero löytyy lähinnä taivutuksesta: Jälkimmäinen on aavistuksen verran suorempi ja soveltuu ohjesäännön mukaan hitaampaan kelaukseen. Uintisyvyys 0,3-0,5 metriä.

Koot: 12 cm/21 g

Tarkista muut uutuudet näistä linkeistä!

Vaaput: Cotton Cordell C07D – Wiggler Wiggtac Wobbler
Lipat: Gunki Gennaker – Wiggler Wiggbuzz
Jigit: Daiwa Prorex Craw – Vale Särki
Hybridit: Illex Dera Ball – Rapala X-Rap Peto