Ohje Zeldan sidontaan

  1. Valitse keskenään sopiva putkipari, kirkas ulko- ja sisäputki. Leikkaa niistä sentin–puolentoista pätkät. Työnnä ohuempi sisäputki kuulanreikään, reikää voi tarvittaessa muokata pienellä neulaviilalla isommaksi. Jätä putkenpäätä milli näkyviin. Sulata sytkärin liekillä putken päähän kuulaa vasten varovasti pieni kaulus ja tee vastaava kaulus myös sisäputken toiseen päähän. Jos putki tukkeutuu, sen saa auki kuumalla neulalla.
  2. Työnnä sisäputki ulkoputken sisään ja kuulaan saakka. Kaulus kiinnittänee sisäputken, mutta sen voi toki varmistaa pikaliimalla. Ulkoputken takapää toimii koukunpitimenä. Pujota valmis putkirunko perä edellä putkipenkkiin tai putkineulalle.
  3. Vie lanka putkelle. Ota kolme reilun kokoista kukon niskahöyhentä, nypi siikaset pois, tasaa samaan pituuteen ja kiinnitä ruoti kerrallaan putken kolmelle kantille 3–5 sentin viiksinä.
  4. Kiinnitä värinauha ja kierrä siitä parin millin väriraita, poista ylimäärä.
  5. Kierrä loppurunko sekä muotoile paksulla sidontalangalla tai täytenauhalla ja päätä sidos. Sivele runko pikaliimalla ja kuorruta lopuksi kirkkaalla lakalla tai liimalla.

Pertti Kanervan artikkeli Zelda-putkesta on Erän numerossa 5/2020