Viikko 19

Mitä: Haukea
Mistä: Eteläsuomalaisilta metsälammilta
Millä: Herkkäuintisilla vaapuilla, lusikoilla ja lipoilla
Muista: Lupa-asiat kuntoon!

Kalastusvinkki (vko 18 ): Koskilta saa nyt ahvenia

Tänä keväänä monilla suomalaisilla on, sattuneesta syystä, vapaa-aikaa tavallista enemmän.

Ilahduttavan monet tuntuvat hyödyntävän vapauttaan elvyttämällä kalastusharrastustaan, joka on uinunut virransäästötilassa ehkä jo vuosien ajan. Tämä on ilmennyt paitsi kasvaneina lupamyyntimäärinä myös kalastuspaineena esimerkiksi koskilla, missä vavan mittaisen korona-turvavälin pitäminen naapurikalastajaan voi olla paikoittain jopa hankalaa.

Kokemattomalle kosket eivät ole parhaita paikkoja harrastuksen elvyttämiselle, sillä ”ruuhkakalastuksessa” on omat pelisääntönsä ja vaikeuskertoimensa.

Lisäksi pitää olla tietoinen saaliskiintiöistä, alamitoista, rauhoitetuista lajeista, sallituista pyyntitavoista, koukkumääräyksistä ynnä muista paikallissäännöistä. Kalapaikkakohtainen lupakin vaaditaan.

Sen sijaan metsälammella voi touhuta yleensä aivan omassa rauhassa. Virvelikalastajalle riittää, että suorittaa kalastonhoitomaksun. Sen voi ostaa päiväksi, viikoksi tai vuodeksi osoitteessa www.eraluvat.fi.

Jos olet alle 18- tai yli 64-vuotias, et tarvitse edes tätä lupaa. Henkilöllisyystodistus on kuitenkin syytä pitää mukana iän todentamiseksi lupaa kysyttäessä.

Plusmiinus kilo on metsälampihaukien tavallisin koko. Tätä puolitoistakiloista on käynyt puremassa paljon suurempi vonkale.

Hitaasti uittaen

Sitten lammelle. Katso kartasta jokin kotisi lähistöllä oleva, mielellään mökitön pienvesi ja arvioi sen saavutettavuus ja soveltuvuus rannalta heittämiseen.

Satelliittikuvaa kannattaa myös vilkaista. Vielä tähän aikaan eivät vesikasvit ole ehtineet täyteen mittaansa, mikä helpottaa kalastusta huomattavasti.

Lampien tavallisimmat saaliskalat Etelä-Suomessa ovat ahven ja hauki. Niitä pystyy pyytämään kohtuullisen kevyellä vapakalustolla, joskin haukivieheiden painon vuoksi vavan viehesuosituksen tulisi olla vähintään luokkaa 5-25 grammaa.

Etelässä hauki on tähän vuodenaikaan jo kutunsa suorittanut ja hakee täytettä kurnivaan vatsaansa.

Jos hyvin sattuu, kalastaja pääsee kokemaan todellista saamisen riemua, kun vihertiikeri toisensa perästä taistelee siiman päässä. Mutta toisinkin voi tietysti olla.

Koska vesi on vielä melko kylmää, viehettä ei saa uittaa kovin nopeasti. Parhaiten toimivat herkkäuintiset, jo hitaalla kelauksella henkiin heräävät vaaput, lusikat ja lipat.

Esimerkiksi Kuusamo Professor 2 18-grammaisena versiona on oiva valinta metsälampihauille. Vaapuista mainittakoon letkeäuintinen Rapala Jointed 11-senttisenä ja lipoista legendaarinen Bete Lotto 12 g, johon ahvenetkin iskevät hanakasti.

Kannattaa myös muistaa, että lampihauet makoilevat usein aivan rantapenkkojen vierellä. Siksi rantojen suuntaiset heitot ovat usein hyödyllisempiä kuin suoraan keskiselälle nakatut.

Joillakin metsälammilla vaikeuksia aiheuttavat veteen sortuneet uppopuut, joihin koukut jäävät helposti kiinni. Silloin kannattaa suosia ruohosuojattuja vieheitä, joista tunnetuin on Rapala Minnow Spoon Weedless.

Myös vahva, esimerkiksi 0,25-millinen kuitusiima, auttaa pelastamaan vieheitä jatkoajalle.

Mukaan reppuun tarvitset myös pihdit syvälle kurkkuun menneen vieheen irrottamiseksi, puukon saaliin verestämiseksi ja tainnuttamiseksi, perukkeita suojaamaan siimaa hauen hampailta ja pussin saalista varten. Eväitäkään unohtamatta.

Mitä pienemmällä kantamuksella pärjää, sitä mukavampi on luonnossa liikkua.

Kalastusvinkki (vko 18 ): Koskilta saa nyt ahvenia