Viikko 18

Mitä: Ahventa.
Mistä: Etelä-Suomen koskikalastuskohteista.
Millä: Jigeillä, liitseillä, pienillä uppoavilla vaapuilla ja pikkulipoilla.
Muista: Harjus on rauhoitettu toukokuun loppuun saakka muualla kuin pohjoisimmassa Lapissa. Mahdollinen harjussaalis on rauhoitusaikana vapautettava välittömästi takaisin veteen.

x x x x

Kevään eteneminen on tuonut eloa Etelä-Suomen koskikalastuskohteisiin. Monessa kohteessa on jo aloitettu uuden kalastuskauden säännölliset lohikalaistutukset, mutta luonnonkalaakin on hyvin tarjolla.

Yksi varma kevään merkki ovat isot ahvenet, jotka nousevat koskiin. Assut viihtyvät virran pääuoman reunoissa, tai vähän etäämmällä olevissa lahdenpohjukoissa, usein jopa aivan rantojen tuntumassa.

Kooltaan nämä kevätahvenet voivat olla hyvinkin niin sanottuja pannukarkeita, eli kaloja, joita pääsee fileoimaan.

Esimerkiksi Lempäälän Kuokkalankoskilla on saatu viimeisen viikon aikana jopa yli puolikiloisia raitapaitoja.

Koska vesi on vielä varsin viileää, onnistumisen avain on nyt vieheen hyvin hidas uittaminen, ja vieläpä niin, että houkutus kulkee aivan pohjan tuntumassa. Tässä uittotavassa viehe jää kyllä valitettavan herkästi kiinni pohjan kiviin ja sammaliin, joten kalastajalta vaaditaan koko ajan tarkkuutta ja keskittymistä.

Särkeä, salakkaa tai muuta pikkukalaa jäljittelevät jigit toimivat ahvenelle hyvin. Juuri tällaisilla jigeillä on viime päivinä nosteltu jo läjäpäin isoja ahvenia, mutta onnistumisia voi tulla myös esimerkiksi liitseillä, pienillä uppoavilla vaapuilla ja pikkulipoilla, kunhan ne saa uimaan pohjan tuntumassa.

Pitkiä heittoja ei välttämättä tarvita lainkaan.

Sameavetisissä koskissa ahvenet saattavat olla nyt aivan rannan tuntumassa, jopa lähes kalastajan jalkojen juuressa. Näihin paikkoihin ei normaalisti tulisi edes heiteltyä vieheitä, mutta nyt matalien rantojen ronkkiminen kannattaa.

Saaliin saamiseen saattaa riittää, että viehettä pompottelee vavanmitan päässä rannasta ikään kuin pilkkiä.

Sääennuste lupailee loppuviikoksikin koleita aamuja, jopa pikkupakkasta. Silti aikainen liikkeelle lähteminen voi yllättää iloisesti. Aamun ensimmäisinä valoisina tunteina ahven on purrut vieheisiin hyvin.

Nyt lämmintä päälle, ja heti aamulla koskelle!