Meille jo jonkinlaiseen ikään ehtineille kalamiehille on kehittynyt rutiineja, jotka toistuvat vuodesta toiseen melko lailla saman sisältöisinä.

Minun rutiineihini kuuluu tähän aikaan vuodesta toutaimen kalastus, aluksi Lempäälän Kuokkalankoskilla ja hieman myöhemmin Nokian Siuronkoskella.

Kuokkalankoskilla toutainsesonki alkaa näistä kahdesta aikaisemmin, jo huhtikuun lopulla, kun se Siurossa käynnistyy yleensä vasta toukokuun alkuviikolla. Kevään edistyminen toki hieman vaikuttaa prosessin etenemiseen.

Näihin aikoihin nuo vantterat petosärjet aloittavat nousunsa järvistä virtoihin, suorittaakseen vuolteiden ja koskien sora-kivikkopohjilla tärkeimmän elämäntehtävänsä eli suvun jatkamisen.

Kutu tapahtuu, kun vedenlämpö on kohonnut noin 7-9 asteeseen. Kuokkalassa toutaimen häitä vietetään keskimäärin toukokuun ensimmäisen viikon tietämissä.

Haastava pyydettävä

Mutta siis kutukypsät toutaimet ovat tavoitettavissa virroista jo hyvissä ajoin ennen kutuaan. Tämä onkin paras ajankohta päästä kontaktiin todella suurten yksilöiden kanssa, jopa niiden rekisteriennätystä (6,45 kg) hätyyttelevien.

Kutemattomien naaraskalojen massaa lisää mukavasti mätilasti, joka saattaa tuoda painohyvitystä puntariin jopa 20 prosenttia. Kuokkalankoskilta saadaan lähes joka kevät yli kuusikiloisia vonkaleita, ja kun saaliskalojen keskikokokin lienee näihin aikoihin 3-4 kilon tietämissä, on luvassa tiukkoja vääntöjä.

Mutta helppoa ei toutaimen tavoittaminen välttämättä ole vapavälineillä. Jokainen lajia harrastanut on kokenut turhauttavia tunteja ja vuorokausia, kun mitään ei siiman päässä tapahdu. Ei, vaikka aivan varmasti tietää useita kaloja uiskentelevan heitonkantaman päässä itsestä.

Pyyntivälineinä voi käyttää monenlaisia lusikoita, vaappuja, lippoja, jigejä ja perhoja, jotka ovat kooltaan yleensä alle 10-senttisiä. Keväällä suosituimpia ovat solakat, pitkäheittoiset ja eloisaliikkeiset lusikat, joilla ylettyy kampaamaan Kuokkalankoskien leveähköt nivat vastarantoja myöten ja uittamaan niitä hieman pintavesiä syvemmällä.

Maineikkain ottipeli on viime vuosina ollut kuitenkin sivuprofiililtaan räminävaappu-tyyppinen metalliläpytin nimeltään SpinMad Blade Bait King.

Näillä vieheillä pääsee paras arvaaja kalastelemaan vaikkapa toutaimia.

Paljonko painoa suurimmalla?

Haasteita on siis luvassa, kun lähdemme Kuokkalankoskille toutainjahtiin jonakin päivänä välillä 1.-3. toukokuuta. Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, paljonko painaa kolmehenkisen tiimimme suurin toutain tuona ajankohtana? Vastaus annetaan sadan gramman tarkkuudella.

Viime vuonna toteutimme vastaavan kilpailun jokseenkin samana ajankohtana, ja silloin saaliiksi nousi vain yksi toutain painoltaan 3,2 kiloa.

On siis mahdollista, että se ensimmäinenkin kala jää haaveeksi, mutta sitä kohtaloa pyrimme jälleen pakenemaan parhaamme mukaan.

Palkintopottiin on paketoitu kymmenen viehettä, joista useimmat kelpaavat toutaimenkin ruokalautaselle. Joukossa on muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Purelurea, Jigwobbleria, Abua ja Blue Foxia. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Vastauksia otamme vastaan torstain 30.4. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huom! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkinnon postittamista varten.