Surkean pilkkitalven jälkeen ensimmäiseksi avovesikohteeksi Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa valikoitui Nokian Siuronkoski.

Tavoitekalana olivat tällä kertaa kirjolohet ja kysymyksenä ensimmäisen kirjolohen pituus.

Siuronkoskeen oli istutettu kaksi vuorokautta aiemmin 250 kiloa kirjolohia, mutta kahdessa päivässä monet istukkaat olivat jo päätyneet kalastajien mukana ruokapöytiin. Saalista oli tullut kuulopuheiden mukaan hyvin.

Kisapäivä koskelta käynnistyi perjantaina kello 8.30 ja jo siinä vaiheessa väkeä parveili rannalla kuin kalastuskauden avajaisissa.

– Huomasi, että ihmisillä oli nyt aikaa ulkoilla, ja mikäpä sen parempi vapaa-ajanviettopaikka kuin kosken ranta, Tuiskunen raportoi.

Kisan kannalta kalastajien paljous ei tietenkään ollut hyvä asia, sillä uhkarohkeimmat kalat oli jo vedelty rannalle ja jäljelle jääneille oli tarjolla paljon houkutuksia.

Tuiskusen mukaan kalastajien kuulumiset eivät myöskään luvanneet hyvää ja kaunista.

– Joku oli jotain saanut, mutta enimmäkseen oli ollut hiljaista. Kova kolea luoteistuuli lisäsi kalastuksen haasteita.

Tuiskunen avasi pelin koskialueen vähemmän pyydetyiltä reunaosilta maantie- ja rautatiesiltojen välistä. Koski virtasi siellä lujaa, vesi oli korkealla ja se oli jääkylmää.

– Ajattelin, että vähemmän vieheillä härnättyjä kaloja löytyisi nyt mietovirtaisista paikoista, joita harvat älyävät edes kalastaa.

Taktiikka ei tuottanut tulosta, mutta onneksi tiedossa oli, että kosken yläpuolella olevalta uimarannalta oli saatu kalaa. Sinne ei kuitenkaan nyt voinut mennä, sillä alueella liikkui väkeä ruuhkaksi asti.

Uimaranta rauhoittui vähitellen, joten Jari ja Heikki saapastelivat paikalle. Ensimmäisenä uintivuoron sai kauden uutuus, punainen MA Turboleech.

– Ensimmäinen heitto patoaukon imuun, vieheen vajotus pohjan tuntumaan, kala kiinni!

Ja kiinni se myös pysyi. Rannalla saatiin sen jälkeen vastaus kysymykseen ensimmäisen kirjolohen pituudesta. Kala oli 46-senttinen ja se painoi 1,6 kiloa.

Aikaa ensimmäiseen kalaan meni hieman alle kaksi tuntia.

– Jatkoimme vielä kalastusta hyvän tovin eri puolilla aluetta, mutta koski tuntui hiljenevän kokonaan. Ainakaan meidän silmiimme tai korviimme ei kantautunut viestejä saaduista kaloista.

Viiden tunnin jälkeen kaksikkomme alkoi jo kypysä tuloksettamaan pyytämiseen ja pohti  lähtöä. Mutta pitihän se vielä kerran kokeilla.

Jari viritti siiman päähän vieheen, joka arvioitiin Erän numerossa 12/2019 vuoden parhaaksi kirjolohivieheeksi eli Berkley Flicker Shan Jointedin.

– Olisiko ollut noin viides heitto maantiesillan yläpuolella, kun vapa rävähti mutkallle. Kohta rannalla räpisteli kirjolohi nro 2, kooltaan hiukan ensimmäistä pienempi. Siihen oli hyvä lopetella.

Mutta osuivatko arvaukset kohdalleen päivän ensimmäisen kalan pituudesta? Vastaajia tuli tällä kertaa reilut toistasataa ja oikeita joukkoon mahtui kymmenen. Palkinto jouduttiin siis arpomaan.

Voittajaksi valikoitui Ralf Alander Espoosta. Onnea voittajalle ja kaikille osallistuneille isokokoinen kiitos!