Olihan se odotettavissa, mutta silti ikävä yllätys.

Kauan odottamani kalastuksellisen talvilomaviikkoni Keski-Suomessa piti alkaa samana iltana, jona Uudenmaan rajat suljettiin. Kavereiden kanssa kuukausia aiemmin päätetty ja etukäteen maksettu parin päivän kalastustapaaminen reittikoskella jäi myös väliin.

FB-ryhmässämme harrastetun hiekkatie-vitsailun jälkeen piti alkaa selvittää, voisiko etukäteen ostetut luvat peruuttaa, ja ehkä saada ainakin osan rahoista takaisin.

Moniin kalapaikkoihin on varaukset tehtävä ja luvat maksettava hyvissä ajoin etukäteen. Tänä keväänä moni muukin on joutunut perumaan reissunsa ja etukäteen ostetut lupansa koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi asetettujen liikkumisrajoitusten vuoksi.

Aika näyttää, jatkuvatko tai laajenevatko rajoitukset, ja tuleeko myöhemmin ehkä uusi epidemia-aalto uusien rajoitusten kera. Sitäpä ei tiedä vielä kukaan.

Valtio tulee vastaan

Ainakin juttua varten haastattelemani kalastusta tarjoavat tahot ovat kaikki huomioineet jollain tavoin poikkeustilanteen.

Metsähallitus on tehnyt normaalikäytännöistään poiketen linjauksen, jonka mukaan lupahinta palautetaan, mikäli peruutus tehdään ennen luvan alkamisajankohtaa. Edellytyksenä on kuitenkin, että summaksi jää yli 20 euroa, kun 13 euron omavastuuosuus on vähennetty. Lupa on myös mahdollista siirtää toiseen ajankohtaan tai toiselle henkilölle.

Koska peruutus on tehtävä ennen luvan voimaanastumista, palautus ei koske kalastonhoitomaksua.

Metsähalllitus hallinnoi muun muassa Viitasaaren Keihärinkoskea.

Monissa yksittäisissä erityislupakohteissa tilanteeseen on myös reagoitu.

Esimerkiksi Huopanankoskea isännöivä Keski-Suomen Kalatalouskeskus on ilmoittanut, että mikäli liikkumisrajoitukset estävät varatun luvan käyttämisen, lupamaksu voidaan palauttaa, jos peruuntumisesta ilmoitetaan hyvissä ajoin etukäteen.

Peruttu varaus on vaikea saada kaupaksi

Kalastusta tarjoavien yritysten jatkuvana riesana ovat olleet varausten peruutukset ja siirrot. Tämä onkin pääsyy siihen, että monet ovat siirtyneet ennakkomaksuihin, ja varauksia ei joko voi siirtää tai siirrolle on asetettu ehtoja. Peruutettu varaus menee usein hukkaan, myös yrittäjän näkökulmasta.

– Peruutetun varauksen uudelleenmyynnissä onnistutaan vain 20–50 % tapauksissa, hieman ajankohdasta riippuen, sanoo Läsäkosken kalastusmatkailuyrittäjä, Matti Huitila.

Hän jatkaa kertoen, että jotta ajan saisi myytyä, vaikkapa siirron johdosta, on alkuperäisestä useimmiten annettava alennusta, jonka seurauksena syntyy helposti tilanne, jossa on myyty kaksi tuotetta omakustannushintaan. Näin ollen peruutukset ja siirrot aiheuttivat ylimääräistä työtä – ja useimmiten silkkaa tappiota.

Koronaviruksen aiheuttama erikostilanne on kuitenkin huomioitu Läsäkoskella. Normaalisti asiakkaan perumista varauksista ei maksua palauteta. Tänä vuonna lievennyksenä tähän ehtoon voidaan sovittaessa palauttaa 25 % maksetusta varauksesta. Varauksen voi myös siirtää toiseen ajankohtaan tekemällä uuden korvaavan varauksen 40 % alennuksella. Läsäkosken kartano on lähettänyt asiasta tiedotteen asiakkailleen.

– Ehdoton valtaosa on ymmärtänyt sen, ettei yrittäjä ole tilanteeseen syyllinen ja hyväksynyt sen. Siitä suuri kiitos asiakkaillemme, Huitila kehuu.

Telttailu sallitaan

Suositun ja perinteisesti aina loppuunmyydyn Vihavuodenkosken ylläpitäjät kertovat poikkeusolojen yksityiskohtien hiomisen olevan vielä kesken, mutta kokonaisuutena näyttää, että paikassa on jo tehty erittäin hyviä linjauksia ongelmatilanteiden varalle.

Vihavuodenkoskelle luvan lunastaneet saavat viimeistään pääsiäisen jälkeen tiedotteen käytännöistä, kertoo Pasi Visakivi:

– Mikäli karanteeni estää pääsyn paikan päälle kalastusvuorokautena, palautamme luparahat täysimääräisenä. Tämä siis edellyttää viranomaispäätöstä esteenä.

Vihavuodenkoskella on jokavuotinen peruutuspaikkojen jono, joten luvan uudelleenmyynti voi olla helpompaa kuin monessa muussa kohteessa. Majoitustilat on kuitenkin suljettuna, niin kauan kuin tämänhetkiset rajoitukset ja suositukset ovat voimassa.

Majoituksen puuttumista ei hyvitetä lupahinnassa, mutta Visakivi kertoo, että poikkeuksellinen vaihtoehto on tarjolla:

– Vastaavasti tarjoamme mahdollisuuden majoittua teltassa. Tämä ei normaaliolosuhteissa ole alueella sallittua.

Konneveden Kellankoski on huippusesongin aikana ollut usein aika täyteen varattu.

Asioista sovitaan

Konneveden koskilla käytäntönä on ollut, että jos lupa peruuntuu esimerkiksi siksi, että koski suljetaan helteen vuoksi, maksu palautetaan täysimääräisenä, jos sopivaa korvaavaa päivää varaukselle ei löydy.

Tämä koskee myös viranomaispäätöksiä, kuten epidemian vuoksi asetettuja liikkumisrajoituksia.

Asiakkaan puolelta ja asiakkaasta johtuvissa peruutuksissa käytössä on 30 vuorokauden peruutusaika. Koskia isännöivän tahon mukaan lähtökohtana on periaate, että asiat saadaan aina sovittua.

Joustoa molempiin suuntiin

Tilanne on erikoinen ja poikkeuksellinen. Tämä kysyy joustoa molemmilta osapuolilta.

Vaikka kuinka harmittaisi, ja harmittaahan peruuntunut reissu, on syytä muistaa, että matkailuyrittäjä tai kalastuspaikan ylläpitäjä toivoisi varmasti asiakkaiden pääsevän paikalle ja on syytön tilanteeseen.

Peruuntuneet lupani olivat melko edullisia, joten palautus – tässä tapauksessa omavastuuosuus poistettuna – jäi alle viiden kympin. Monien koskivarausten hintoihin verrattuna lähes muodollinen summa.

Olisin myös tietenkin mieluusti maksanut luvat vaikka tuplana tai triplana, jos vain olisin päässyt kavereiden kanssa pitkän talven jälkeen koskelle.

Toisaalta peruuntunut kalareissu, vaikka kuinka odotettu ja ehkä rahanmenetyksineenkin, on lopulta aika pieni asia koko ihmiskuntaa koskettavan kriisin rinnalla.

 

 

 

 

 

Lisätietoja:

Eräluvat (Metsähallitus): eraluvat.fi

Huopanankoski: huopanankoski.fi

Konneveden kosket: konnevedenkosket.fi

Läsäkoski: lasakoski.fi

Vihavuodenkoski: vihavuosi.fi/kalastus.html