Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 8 700 maastossa liikkujaa.

Tarkastetuista kalastajista 84 prosenttia kalasti täysin luvallisesti ja lain kirjaimen mukaan. Tyypillisiä rikkeitä olivat sen sijaan pyydysten puutteellinen merkintä ja kalastonhoitomaksun laiminlyönti.

Metsästäjillä luvat olivat erävalvojien mukaan paremmin hallussa, kuten myös edellisvuosina. 96 prosenttia metsästäjistä selvisi tarkastuksesta puhtain paperein. Tyypilliset rikkeet olivat aseen kuljettaminen väärin ajoneuvossa ja puutteellinen suojavaatetus hirvijahdissa.

Erävalvonnalle tuli kuitenkin runsaasti vihjeitä esimerkiksi kanalintujen tieltä ampumisesta.

Prosentuaalisesti eniten ongelmia oli maastoliikenteessä. Kelkkailijoista ja mönkijäkuskeista 74 prosenttia oli liikkeellä luvallisesti ja laillisesti eli neljännes maastoliikenteestä oli laitonta.

Erävalvontaraportin mukaan erityisesti luvaton kelkkailu urien ja reittien ulkopuolella on yleistynyt. Loppukesästä ja syksyisin ongelmana on mönkijöiden luvaton käyttö sieni- ja metsästysretkillä.

Metsähallitus muistuttaa, että maastoliikenteeseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Rikkeiden osuus on pysynyt raportin mukaan viime vuosina kymmenen prosentin tuntumassa, kun mukaan lasketaan kaikki erävalvonnan tekemät tarkastukset. Vielä kymmenen vuotta sitten rikkeiden osuus tarkastuksista pysytteli seitsemän prosentin tienoilla.

Koko erävalvontaraportin voi lukea täältä (PDF)