Vessapaperilla ja koronaviruksella on paljon yhteistä, ja kytkös on melko helppo keksiä. Molemmat ovat lähteneet liikkeelle Kiinasta.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät vessapaperista ovat tallentuneet historiaan 500-luvun lopusta, mutta käyttö yleistyi Kiinassa vasta muutama sata vuotta myöhemmin. Ja silloinkin negatiivisesta kulmasta, sillä kun muu maailma pesi itseään vedellä vessakäynnin jälkeen, kiinalaiset vaikuttivat ”likaisilta” koska käyttivät  hommaan paperia.

Suomi on kansallisvaltiona nuorempi kuin suomalaiset vessapaperinkäyttäjinä. Paperitehdas Nokialla alkoi puskea kuluttajille toilettipaperia jo vuonna 1902, mutta todennäköisesti materiaali on ollut tuttua puuvessoissa jo ennen sitä.

► Näin kakkaat metsässä

Mutta millä takapuolet pyyhittiin ennen kuin käytössä oli paperia? Vastausta voidaan käyttää vaikka ruuanlaitossa: vain mielikuvitus oli rajana.

Lehdet ja ruohot ovat helpottaneet ihmisten elämää ennen vessapaperin yleistymistä.

Wikipedian mukaan puhdistukseen käytettiin rättejä, puulastuja, lehtiä, ruohoa, heiniä, kiviä, hiekkaa, sammalta, vettä, lunta, maissinkuoria, hedelmien kuoria tai simpukankuoria.

Paikallisiin eli maista ja maanosista riippuviin konsteihin kuuluivat esimerkiksi kookospähkinöiden kuoret. Portugalilaiset merimiehet puolestaan kierrättivät vanhat ja rispaantuneet laivaköydet takalistonsa kautta.

Ja tietysti käytössä olivat myös kädet, varsinkin silloin kun ulosteet pyöräytettiin jokiin ja virtavesistöihin.

Osa pyyhkimistavoista on käytössä edelleenkin varsinkin maissa, joissa ei ole käytössä vessapaperin ja ulosteiden hävittämiseen tarvittavaa viemäriverkostoa.

Amerikkalainen retkeilyalan aikakauslehti Backpacker julkaisi äskettäin vessapaperille viiden vaihtoehdon luettelon.

Osa keinoista on todennäköisesti tuttuja myös suomalaisille retkeilijöille, jotka ovat joskus joutuneet pulaan istuessaan riu’ulla tai perinteisellä kyykyllä maahan tehdyn kuopan ääressä.

► Maksaisitko miljoona euroa autiotupien ulkovessoista?

Esittelemme tässä luonnollisista vaihtoehdoista neljä ja teemme lopuksi arvion siitä, voisiko luonnon tuotteilla korvata paperijalosteet.

Luonnonmateriaalit vessapaperina

Kivet:
valitse kivi, joka on sileä ja kohtuullisen kookas, varo karheita kiviä ja teräviä reunoja, jotka kuorivat ihoa.
Hyvää:
+ löytyy joka paikasta
Huonoa
– laatu vaihtelee

Kasvien lehdet/ruohot:
kourallisella lehtiä tai ruohoa selviää erilaisista suolentoiminnan tuotteista, joiden laatu voi vaihdella kovasta löysään.
Hyvää:
+ luonnonmateriaali, jota voi käyttää lähes kuin vessapaperia.
Huonoa:
– joidenkin kasvien sisältämät kemikaalit (psoraleeni) voivat aiheuttaa yhdessä auringonvalon eli UV-säteilyn kanssa rakkulaisen ihoreaktion (mm. jättiläisukonputki) ja vakavia ihoreaktioita on aiheuttanut myös tuttu piharatamo.

Tikut, oksat ja lastut:
sileiksi vuoltuja puutikkuja, oksia tai lastuja on käytetty Suomen ulkohuusseissa todella pitkään takapuolen pyyhkimiseen eli puhtaaksi kaapimiseen. Käyttö vaatii totuttelua.
Hyvää:
+ maasta on löydettävissä puuta eli risuja ja oksia kaikkialta Suomessa
Huonoa:
– kaikkea puuta ei voi käyttää suoraan, vaan tikkuja täytyy muotoilla ja niistä on hiottava pois pahimmat särmät

Lumi, jääkiteiden ja ilman muodostama kuohkea aine toimii myös paperin korvikkeena silloin, kun hätä ei lue lakia.

Lumi:
helposti löydettävä vessapaperimateriaali, suositeltavin käyttömuoto  lumipallo. Sulattamalla ja lämmittämällä lumen saa miellyttävämpään muotoon peräpään pesua ajatellen.
Hyvää:
+talvisin materiaalia yleensä kaikkialla Suomessa ja lähellä käyttökohdetta
Huonoa:
– riittävyys kiinni vuodenaikojen vaihtelusta, pyyhkimisestä ei selviä ilman hampaiden kiristelyä/suoraa huutoa

Yleisarvio luonnonmateriaaleista:
löydettävissä yleensä aina, taudit tai kysyntä eivät vaikuta saatavuuteen, mutta vuodenajoilla on oma vaikutuksensa.
Hyvää:
+ materiaaleja yhdistelemällä löytyy todennäköisesti helpotus hätään kuin hätään
+ koska käyttöä voi harrastaa vain ulkona, käyttäjä saa samalla raitista ilmaa ja elämyksiä
Huonoa:
– käytettävissä vain ulkona
– luonnonmateriaalien käyttö LVI-tasolla eli syytäminen posliinipönttöön tukkii viemärin ja aiheuttaa tulvan ja ison laskun

Vessapaperin sijasta voi käyttää vaikkapa sopivan kokoisia männynoksia neulasineen. Pyyhkimissuunta on syytä ottaa huomioon, sillä kokemus saattaa olla muuten tuskallinen.