Jos tämänhetkisiä sääennustuksia on uskominen, talven selkä näyttäisi olevan Etelä-Suomessa taittumaisillaan. Jos nyt sellaista selkää on päässyt edes muodostumaan.

Idempänä ja pohjoisempana sen sijaan talvesta ja pilkkimisestä nautitaan vielä täysillä.

Minäkin otan ensi viikonloppuna suunnaksi Itä-Suomen ja tarkemmin sanottuna Heinäveden, josta löytyy viehättävä lampikaksikko nimeltä Palokin Lohilammet (Luostaritie 78).

Koskipaikasta istarilammiksi

Palokin lammet, kolmen hehtaarin Saunalampi ja sitä puolet pienempi Hapatoslampi, saivat syntynsä, kun Juojärven ja Varisveden välisiin Palokinkoskiin rakennettiin voimalaitos vuonna 1961.

Pato oli tyly kuolinisku suositulle koskikalastuspaikalle, mutta ennen kaikkea tuikitärkeälle taimenen ja järvilohen lisääntymisreitille.

Vaan ei mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Vuonna 1996 Palokin lammet valjastettiin kalastuskäyttöön, ja niistä muodostuikin varsin suosittu henkireikä monille lähikuntien asukkaille.

Nykyisin vesissä polskuttelee potria kirjolohia, joita kuka tahansa luvan lunastanut on tervetullut narraamaan. Vuorokausilupa maksaa 20 euroa ja kuuden tunnin 12 euroa, saaliskiintiöt 3 ja 1 lohikalaa.

Kalastustoimintaa pyörittävä Ossi Piironen kertoo, että istutuksia lampiin tehdään parin kolmen viikon välein kalojen keskipainon ollessa tällä hetkellä 1,6 kilon luokkaa.

– Ja lähes aina istukkaiden joukossa on jonkin verran myös isoja 3-5 kilon yksilöitä, Ossi hehkuttaa.

Ensi viikonloppuna lammilla on tarkoitus järjestää pilkkikilpailu, sikäli kun jäätilanne ei aivan odottamattomasti heikkene.

Näillä näkymin Ossi uskoo kilpailun toteutuvan, mutta ellei, niin sitten pilkitään muuten vaan.

Suurin kirjolohi?

Minun on tarkoitus lähteä Heinävedelle jo perjantaina, jolloin pääsen ottamaan tuntumaa lampien kalastoon. Ja lauantaina osallistun sitten kilpailuun.

Arvauskilpailumme tämän kertainen kysymys kuuluu, kuinka suuren kirjolohen onnistun pyydystämään noiden kahden päivän aikana. Kalan paino pyöristetään lähimpään sataan grammaan, joten myös vastaukset annetaan tällä tarkkuudella.

Pyyntivälineinä tulen käyttämään pääasiassa aktiivipilkkejä, mutta ootto-onkikaan ei ole epätoivon yllättäessä poissuljettu mahdollisuus.

Sikäläisiä ottivieheitä ovat Piirosen mukaan muun muassa Kuusamon Lätkä, mätimorrit sekä erilaiset leechit, Mutu-Leech etunenässä.

Ja kuten tiedetään, kirjolohi ei välttämättä ole helppo narrattava, joten nollavastaustakin kannattanee miettiä.

Palkinnossa on pelivehkeitä kirjolohille ja muille jalokaloille.

Herkkuja kirrelle

Palkinnoksi paras arvaaja saa pilkkisetin, jossa on 13 herkkupalaa kirjolohen narraamiseen.

Kuusamon Lätkän ja pienen Professorin lisäksi mukana on muun muassa pari Mosaria, Markku Aution tuotteita sekä erilaisia mormyskoita kuten Kuusamon Droppi ja Kaviaari-Kirppu.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan näiden kesken.

Arvauksia otamme vastaan torstain 19.3. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huom! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!