Vohvelirauta on monelle vain sähköllä käyvä kodinkone ja siksi oikeita paistorautoja onkin vähän tarjolla.

Me kokeilimme Petromaxin nelikulmaista, jonka pitkä varsi mahdollistaa sen käytön nuotiolla.

Toinen testatuista oli Laavu-tuotemerkin pyöreä ja lyhytkahvainen malli. Sen juuret eivät ulotu pyöreään kirkolliseen roonirautaan, vaan aikaan, jolloin koteihin tuli valurautaiset pyöreäreikäiset hellanlevyt.

Nykyaikaisessa nuotiokäytössä lyhytvartinen vohvelirauta asetetaan grilliritilälle, mutta pois nostaessa on syytä muistaa, että kahva kuumenee ja polttaa paljaan käden. Vohvelikokin pitää varustautua paksuilla nahkahansikkailla tai patalapuilla.

Videolla vohveleita tehdään takkavalkealla, mutta itse asia ei paljon muutu, vaikka tulisijasta poistettaisiin seinät ympäriltä.

Retkinikkari Joppe Ranta tekee vohveliherkkuja nuotioretkellä Erän numerossa 3/2020