Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu Vesijärvellä ei toteutunut ihan aikataulun mukaisesti, sillä sääennusteet lupasivat viikonvaihteeksi pelkkää kurjuutta eli sadetta ja tuulta.

Niinpä aikataulua aikaistettiin päivällä. Uusi suunnitelma vain ei sopinut Heikille, joten Jari joutui ottamaan Vesijärvestä mittaa yksin.

Ja nyt puhutaan siis Kangasalan Vesijärvestä, ei Lahden Vesijärvestä.

Tavoite säilyi entisenä eli tarkoituksena oli pilkkiä kuhaa ja saada vastaus kilpailukysymykseen eli siihen, minkä mittainen olisi päivän pisin kuha.

Jarin mukaan olosuhteet järvellä olivat ”jokseenkin ihanteelliset”. Ilman lämpötila oli himpun verran pakkasen puolella, taivas pilvipoutainen eikä tuulta ollut nimeksikään.

Ja sään lisäksi myös jää kantoi. Teräsjäätä oli jalkojen alla riittävästi eli viitisentoista senttiä.

– Kelpasi kävellä ja kairata, kun lumen ripettäkään ei ollut kulkemisen hidasteena.

Pilkkimisen Jari aloitti kello 10.45 Havisevanlahden keskivaiheilta. Paikasta, josta kuhia oli ennenkin tullut. Pinnan alla oli kuitenkin äänetöntä.

– Oli hiljaista kuin huopatossutehtaassa kesälomien aikaan. Taisi kulua ainakin tunnin verran
ennen kuin edes näin ensimmäisen kalan kaikuluotaimen näytöllä.

Vähitellen kaloja alkoi löytyä lisää, mutta tarjoukset eivät niitä kiinnostaneet. Kalat olivat äärimmäisen passiivisella päällä. Ne vaivautuivat tuskin nousemaan pohjalta pilkkiä katsomaan.

– Ajattelin, että tästä päivästä tulee mainio jatkumo historian surkeimmalle pilkkitalvellle.

Ensimmäinen tärppi, itse asiassa kunnon raapaisu tuli yli neljä tuntia aloituksen jälkeen. Vastaisku osui kohdalleen, sillä kun mukana on luotain, kalat eivät pääse yllättämään.

– Ylös vikuroi kuha, jonka mittasin 36-senttiseksi, kuvasin nopeasti ja päästin
kasvamaan.

Ensimmäisen kuhan jälkeen syönti alkoi vähitellen elpyä. Seuraavan kahden tunnin aikana Jari käytti jäällä vielä neljä kuhaa, joista yksi oli 35-senttinen ja kolme muuta luokkaa 25-30 senttiä.

Alamittaisia siis kaikki tyynni.

Kaikki kuhat tulivat jigipilkillä ja jokainen nappasi pilkkiin 10-11 metrin syvyydestä. Mitään muita kaloja ei edes näkynyt.

– Vaikka toisaalta, kuhapilkillähän tässä oltiinkin…

Miten onnistuttiin arvauksissa? Vastauksia tuli noin 80 kappaletta, ja monissa vastauksissa osuttiin lähes oikeaan. Täsmälleen oikeita vastauksia tuli sen sijaan vain kaksi, joista voittajaksi arpoutui Henry Lentolehto Tampereelta.

Onnea voittajalle ja kaikilla osallistujille isokokoinen kiitos!