Keskeltä suuren järven avaraa selkää on sattunut löytymään paikka, josta nousee kuhaa. Mieleen hiipii ajatus, että tälle apajalle on pakko tulla yrittämään uudemman kerran ensi viikonloppuna.

Viikon aikana sataa kuitenkin kymmenkunta senttiä uutta lunta, joka peittää jäljet jäältä. Ottipaikan löytäminen keskeltä valkoista lakeutta tuntuu lähes toivottomalta.

Aktiivisilla pilkkijöillä on matkassaan käsipaikantimia tai kaikuluotaimia, joissa on karttaplotteri. Niiden muistiin parhaat ottipaikat on nopea tallentaa.

Juuri oikeaan kohtaan osuminen voi olla kiinni jopa metreistä. Jos jään alla on esimerkiksi iso kivikasa tai muu patti, se saattaa vetää kaloja puoleensa. Muutaman kymmenen metrin päässä voi pyytää tyhjää koko päivän, mutta juuri kohouman kohdalla vapa taipuu jatkuvasti. Siksi paikannustarkkuudella on merkitystä.

Paikka talteen puhelimella

Mikäli käytössä ei ole edellä mainittuja laitteita, pilkkipaikka kannattaa ehdottomasti ottaa muistiin puhelimella.

Reittipistesovellukset näyttävät yksinkertaisesti nuolella, missä suunnassa aiemmin tallennettu paikka on, ja kuinka monta metriä sinne on matkaa.

Periaatteessa Google Maps tai vastaavat karttasovellukset toimisivat paikkojen tallentelemiseen jäälläkin, mutta harmittavan monen sovelluksen käyttöliittymä on aivan liian monimutkainen näin yksinkertaista tehtävää varten.

Pakkasessa ja tuulessa puhelimen pitkäaikainen näprääminen, haluttujen pisteiden tallenteleminen ja näiden tietojen haeskeleminen monen valikon takaa on turhaa ajanhukkaa. Sormet siinä vain jäätyvät.

Reittipistesovellukset

Tarkoituksena on ainoastaan saada talteen tietty piste jäältä, ja löytää sinne takaisin. Näin yksinkertaiseen käyttöön on tehty erillisiä sovelluksia, jotka ottavat muistiin reittipisteitä, ja näyttävät myöhemmin, missä suunnissa ja kuinka kaukana ne ovat. Sovelluksia voi haeskella puhelimen sovelluskaupasta esimerkiksi hakusanoilla ”GPS waypoint”.

Moni reittipistesovellus tosin toimii vain puhelimissa, joiden anturivalikoimassa on elektroninen kompassi. Se puuttuu yleensä kaikkein edullisimman hintaluokan puhelimista.

Jos ollaan menossa aiemmin tallennettuun paikkaan, ja sovelluksen suuntanuoli heiluu sinne tänne tai vaikuttaa muuten epätarkalta, kyseessä on useimmiten kompassin kalibroinnin puute. Vika korjaantuu todennäköisesti sillä, että puhelinta pyörittelee hetken kahdeksikon mallista rataa. Tarkempia kalibrointiohjeita löytyy netistä.

Reittipistesovellus toimii myös syksyisillä marja- ja sieniretkillä. Kun siihen tallentaa auton sijainnin ennen metsään lähtemistä, suuntanuoli opastaa takaisin, vaikka paluu tapahtuisi aivan muusta suunnasta kuin metsään meno.

GPS Waypoint Finder

Käyttöjärjestelmä: Android

Hinta: ilmainen