Venäläistä kairaosaamista

Wigglerin markkinoima venäläiskaira Iceberg Euro muistuttaa ulkoisilta piirteiltään Mora Novaa, mutta myös eroja löytyy.

Kaira on tehty puhkomaan paksujakin jäitä, sillä 80-senttisen kierteen lisäksi varressa on kolmeportainen pidennysmahdollisuus.

Täyteen mittaan vedettynä kairaussyvyys ulottuu noin 130 senttiin. Kierteen yläpäähän on lisätty Mora Novien tavoin käsittelyä helpottava muhvi, josta kairaa on mukavampi kantaa.

Hyvillä kädensijoilla varustetun vintilän taitto tapahtuu hetkessä näppärän liipaisimen avulla. Vintilän voi myös poistaa ja sopivan sovittimen avulla valjastaa kaira porakonekäyttöön.

Teräkruunu on komposiittia ja teräpalat irrotettavia.  Novasta poiketen palat ovat suoria. Kairapaketissa tulee lisäksi mukana varateräpakkaus sekä terien vaihtamisessa tarvittava ruuviavain.

Koekäyttöä pääsimme tekemään vain ohuilla jäillä. Vaikutelmaksi jäi mainio läpäisykyky, mutta kohtalaista takertelua esiintyi epätasaisen kerrosjään puhkaisussa ja kairan ylös nostamisessa. Painoa 130 millin kairalla on 3,8 kiloa ja kuljetuspituutta 116 senttiä.

Auto-Striker viritettynä. Kun kala nappaa, vavan jännitys laukeaa antaen vastaiskun.

Auto-Striker viritettynä. Kun kala nappaa, vavan jännitys laukeaa antaen vastaiskun.

Vastaan iskevä vapateline

Auto-Striker on ootto-ongintaa harrastavan vapateline, johon kelaonki viritetään siten, että kalan napatessa pilkkiin tai syöttiin laite räväyttää vastaiskun pyrkien tartuttamaan tärppääjän kiinni.

Pakkausteksti kehuu laitetta erinomaiseksi ”ahvenen, kuhan, taimenen ja hauen talvikalastuksessa”, mutta pystyy sitä toki hyödyntämään myös kirjolohen ootto-onginnassa.

Itse teline rakentuu alumiinisesta runkoputkesta ja kummallekin puolelle sojottavista tukijaloista, joiden päissä on piikit hankeen/jäähän tarttumisen parantamiseksi. Runkoputken pituutta voi myös tietyissä rajoissa muokata vavan pituudelle sopivaksi. Lisäksi rungon toisessa päässä on vavanpidin, jonka seisontakulman suuruutta pystyy säätämään.

Telineessä itsessään ei ole minkäänlaista vastaiskua tekevää jousta tai vastaavaa, vaan iskuvoima saadaan jännittämällä vavan kärki kaarelle. Mitä napakkakärkisempi vapa, sitä kovempi isku.

Kalan nykäistessä eli siiman painautuessa laukaisinta vasten vavan jännitys purkautuu ja synnyttää iskun. Laukeamisherkkyyttä on myös mahdollista säätää.

Auto-Strikerillä on painoa 450 grammaa ja pituutta 57 senttiä. Jalakset ja piikit taittuvat kuljetusta varten rungon suuntaiseksi.

Rapala Flat Stick –vapoja.

Rapala Flat Stick -vapoja.

Litteitä pilkkivapoja

Vapojen aihio on yleensä pyöreä, mutta Rapala Flat Stick -pilkkivavoilla se on, kuten nimikin paljastaa, tyveä lukuun ottamatta litteä. Litteydestä on ainakin se etu, että vapa taipuu rasitettaessa aina oikeassa asennossa. Aihio on komposiittia.

Flat Stickiä on saatavana kolmessa pituudessa, 20, 24 ja 28 tuumaa eli senteiksi muutettuna 48, 61 ja 72 cm. Vavoista lyhyin ja pisin ovat jäykkyydeltään ”medium heavy”, keskimmäinen ”medium light”.

Vavat ovat voimakkaasti kärkitoimisia ja varsinkin kahden pisimmän pää reagoi tärppeihin varsin herkästi. Tyvestä löytyy sitten ruutia isommankin kalan tartuttamiseen ja väsyttämiseen.

14-senttinen kädensija on foamia ja kelan lukitus tapahtuu liukuvilla kiinnikkeillä. Vaparenkaita on runsaasti, pituudesta riippuen 5-7, minkä lisäksi vieheenkiinnityslenkki aihion tyvellä. Vapojen pilkkituntuma on mainio.

Hinta: 23,90 €.

Rapala Ismete Low Profile Combo –setissä on matalaprofiilinen hyrräkela ja jäykkä lasikuituvapa.

Rapala Ismete Low Profile Combo -setissä on matalaprofiilinen hyrräkela ja jäykkä lasikuituvapa.

Matalalla profiililla jääonkimaan

Rapala on viime vuosina panostanut monia kilpailijoitaan enemmän ismeteen eli jääongintaan. Tällaiseen tarkoitukseen kelpaa myös uutuutena esiteltävä Rapala Ismete Low Profile Combo, joka toki soveltuu myös kesäiseen venepilkkimiseen ja pystyjigaukseen.

Kelana paketissa on Rapala Fathom Low Profile -hyrräkela, joka siis on malliltaan matalaprofiilinen ja siksi kantamuksissa vähemmän tilaa vievä. Kun kuoret ovat grafiittia, eivät jäät tartu pintaan yhtä helposti kuin alumiinikeloissa.

Ominaisuuksista mainittakoon lisäksi vahva ja tasainen jarru, tähtipyörä jarrunsäätimenä, puolan pyörimisen herkkyyssäädin vapaaksikytkennässä, siimanohjain, 6,3:1 välitys, 1 + 1 kuulalaakeria ja hyvän otteen tarjoava alumiinikampi kuminuppeineen. Kelasta on myös saatavana sekä oikea- että vasenkätistä versiota.

Rapala Fathom Vertical -vapa on lasikuituaihioinen, jämäkkä ”jääonki” pituudeltaan 122 senttiä.

Kaksijalkaisia vaparenkaita on aihiossa 4+1, lisäksi vieheenkiinnityslenkki tyvellä. Mukava foamikahva sormikoukulla antaa hyvän otteen isommankin hauen kanssa painiskeltaessa. Kelan kiinnitys tapahtuu kädensijan etuosaa kiertämällä.

Hinta: 62,90 e.

Hurricane X58 –pilkkivapalaukku.

Hurricane X58 -pilkkivapalaukku.

Onget laukkuun

Pilkkivapojen pitäminen järjestyksessä ja ehjänä ei ole ihan helppoa.

Reppujakkaran uumeniin nakatut onget löytää äkkiä kaaoksesta, jonka selvitteleminen ei ole kaikkein motivoivinta pakkassään näpräämistä.

Hurricane X58 -pilkkivapalaukku pitää onget ojennuksessa.

58 x 25 x 8 sentin kokoinen, suorakaiteen mallinen laukku sisältää pehmustettujen ulkoseinien lisäksi kaksi pehmustettua väliseinää, joiden ansiosta syntyy kolme osastoa. Kummassakin laitimmaisessa on paikat kuudelle pienehkölle vavalle, minkä lisäksi keskiosastoon voi laittaa muutaman lisää.

Pilkit kannattaa vavoista kuitenkin poistaa tai kiinnittää siten, että koukut eivät pääse tarttumaan seiniin.

Laukku sulkeutuu vetoketjulla ja on varustettu pehmustetulla kantokahvalla. Kätevä, jos ahkiossa on moiselle tilaa ja useita vapoja pitää välttämättä mukana kuljettaa.

Wiggler Frysplugg auttaa siimaa pysymään sulana avannnossa.

Wiggler Frysplugg auttaa siimaa pysymään sulana avannnossa.

Jäätymisenestin avantoon

Mikä kalastukseen liittyvä esine? Moinen tietokilpakysymys kannattaa heittää ilmoille tämän värkin tiimoilta. Oikeita vastauksia tuskin tulee ainakaan tulvimalla.

Wiggler Frysplugg eli ”pakastintappi” on kolmesenttinen muoviputken pätkä, jonka kauluksena on foamirengas. Tappi siis kelluu kuin koho. Mutta mitä virkaa moisella sitten on?

Kyseessä on ruotsalaisittain ismetessä eli jäältä tapahtuvassa onkimisessa käytettävä apulaite, jonka läpi siima pujotetaan ja joka pudotetaan avantoon kellumaan. Kun putkeen tujautetaan tilkka pakkasnestettä, pitäisi siiman jäätymisen estyä kovallakin pakkasella.

Ovelaa! Myydään viiden tapin pakkauksissa.

Jesse Mamboja saa kuudessa värissä ja kahdessa koossa.

Jesse Mamboja saa kuudessa värissä ja kahdessa koossa.

Mamboileva jigipilkki

Jigipilkkien suosio on saanut myös Jesse-vaapuistaan tunnettujen Korkeakosken veljesten tarttumaan aiheeseen.

Jesse Mambo on perustavallisella v-häntäisellä vertsujigillä ryyditetty jigipilkki, jonka hienoudet löytyvät pääpuolesta. Litteä lyijypää on lovettu takaosastaan siten, että sopivan paksuinen jigipyrstö solahtaa koloon sulavasti. Pyrstön luistaminen estyy, kun loven kummatkin reunat puristavat silikonia paikoilleen.

Kalojen tartuttamisesta vastaavat kemiallisesti teroitetut perä- ja kolmihaarakoukku. Viimemainittua on lisäksi ehostettu puna-keltaisella väritipalla sekä ”timantilla”. Pienemmältä koolta vatsakoukku kuitenkin puuttuu.

Uinniltaan viehe on suhteellisen pitkäliukuinen pyrstön väristessä herkästi, joten varmasti maittava tarjous pikkukalajahdissa oleville kuhille ja ahvenille, miksei jalokaloillekin.

Saatavana kuudessa värissä sekä koissa 64 mm / 3,5 g ja 6,8 g / 85 mm. Kussakin pakkauksessa on kolme pyrstöä ja yksi jigipää valmiiksi rigattuna.

Hinnat: n. 5-6 €

Valmistajat ja maahantuojat

Auto Striker: Wiggler/Marko Oikarinen, 045 110 9967
Hurricane: Wiggler/Marko Oikarinen, 045 110 9967
Iceberg Euro: Wiggler / Marko Oikarinen, 045 110 9967
Jesse Mambo: OPM International Oy, (09) 279 0460
Rapala:
Normark Suomi Oy, 044 425 0500