Iidesjärvi, jota paikallisesti myös Iidesmotariksi kutsutaan, on Tampereen keskustan liepeillä loikoileva pikkujärvi. Toista samannimistä ei Suomesta löydy.

Tasamatala, sameavetinen, rehevöitynyt, likaantunut…

Ainakin näillä adjektiiveilla voi 60-hehtaarista allasta luonnehtia. Myönteisempiä luontoarvoja edustavat rannoilla viihtyvä laadukas linnusto ja kasvisto sekä viitasammakkopopulaatio.

Toki viime vuosina on tapahtunut vesistön puhdistumista, kun suora saastuttaminen on estetty, mutta harva taitaa edelleenkään käyttää Iideksestä pyydystämiään kaloja ravinnoksi. Siksi ne saavat suhteellisen rauhassa kasvaa ja saavuttaa jopa ennätyskalarekisterikelpoisia mittoja.

Kalastuksellisesti Iidesjärven kuuluisin pyyntikohde on karppi, joita on järveen istutettu pitkän aikaa ja joista suurimmat lienevät jo lähemmäs 20 kilon painoisia.

Myös suurista hauista ja ahvenista liikkuu huhuja, samoin monenlaisista särkikaloista vartevia lahnoja, säyneitä ja toutaimia myöten.

Viime syksynä uutisoitiin, että Tampereen kaupunki ryhtyy kunnostamaan järveä hoitokalastamalla. Lisäksi sinne istutettiin kuhia pitämään kurissa runsasta särkikalakantaa.

Nähtäväksi jää, kuinka kuhat maksimissaan kolme metriä syvässä järvessä viihtyvät.

Palkintopotissa on mm. Nilsua, Kuusamoa, Autiota ja Stormia.

Hankalan pilkkipaikan maineessa

Voisi siis luulla, että Iidesjärvi olisi helppo pyyntikohde, täynnä nälkäisiä pilkinpurijoita. Mutta niin ei ainakaan omien kokemusteni perusteella ole.

Yksi harvoista näiden arvauskilpailujen puitteissa tehdyistä nollareissuista suuntautui juuri Iidekselle kevättalvella 2017. Yritin tosissani jotain elollista pilkkisiiman päähän, mutta useamman tunnin uurastus piti lopulta lopettaa tuloksettomana. Ei edes tärppiä.

Mistä sitten kalojen ruokahaluttomuus johtuu?

Yksi selitys lienee samea vesi, mutta se ei voi olla koko totuus. Erään teorian mukaan järven vesi muuttuu talven edetessä keskellä pulputtavan hapettajan vuoksi kauttaaltaan niin kylmäksi, että kalat passivoituvat.

Niin tai näin, me teemme kalakaverini Heikin kanssa Iidesjärvelle revanssireissun jonain päivänä välillä 7.-9.2.

Arvauskilpailun kysymys kuuluu, kuinka kauan kestää, että jompikumpi meistä saa ensimmäisen kalan jäälle asti? Vastaus annetaan tasaminuutteina ja aika alkaa, kun pilkit tipahtavat ensimmäisiin avantoihin.

Aiomme käyttää pilkkimiseen korkeintaan kolme tuntia eli 180 minuuttia, ja jos ei sinä aikana ole kalaa tullut, tulee oikeaksi vastaukseksi ”ei saalista”.

Pilkkiminen tapahtuu mormyskoita ja tapsipilkkejä käyttäen, joten pienellekin kalalle annetaan tärppäämismahdollisuus.

Parhaan vastauksen antanut palkitaan tuttuun tapaan kymmenellä vieheellä, joiden joukossa on ottipelejä niin hauille, ahvenille, kuhille kuin lohensukuisillekin. Vastausaikaa on torstain 6.2. loppuun saakka.

Ja jos jostain syystä käy niin, että jäät ovat edelleen liian heikot pilkille pääsemiseksi, palkinto arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.

Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!