Romahtamisen havaitsi Lapin rajavartiolaitoksen partio maantaina, ja tieto saavutti Metsähallituksen tänään. Silta on syrjäisessä osassa kansallispuistoa, eikä sitä talvella juuri käytetä.

Ulkopuolinen asiantuntija on tarkastanut Nuorttin sillan vuonna 2017, jolloin sillalle annettiin käyttörajoitusmerkintä siitä, että sillalla saa kulkea vain yksi henkilö kerrallaan ja ettei sillan yli saa ajaa moottorikelkalla tai mönkijällä. Lisäksi todettiin, että silta tulee uusia viiden vuoden kuluessa.

Paikalle tulee uusi silta, ja sen rakentaminen aloitetaan tänä vuonna eduskunnan vuoden 2018 joulukuussa myöntämällä 300 000 euron lisämäärärahalla. Sillan suunnittelu tehtiin vuoden 2019 aikana, ja uuden sillan suunnitelmat valmistuivat juuri. Vanha silta oli tarkoitus säilyttää apuna uuden sillan rakennusvaiheessa, ja purkaa sitten pois.

Metsähallituksen Luontopalvelut vie sillan päihin ja muualle lähimaastoon sekä ympäristön autio- ja varaustupiin tiedon sillan romahtamisesta mahdollisimman pian.

Vuonna 2018 tarkastettiin kaikki Metsähallituksen Luontopalvelujen riippusillat.

Luontopalvelun henkilöstö on tarkastanut Nuorttin sillan keväällä 2019 ja vielä syksyllä uuden sillan suunnittelukäynnin yhteydessä. Vuonna 2019 usealle Luontopalvelujen hoitamalle sillalle tilattiin ulkopuolinen lisätarkastus.

Tällä hetkellä Luontopalveluilla on romahtaneen Nuorttin sillan lisäksi 32 riippusiltaa, joista Torisenon silta Enontekiöllä on käyttökiellossa. Silloista 17 on Lapissa.

Nuorttin romahtanut silta on noin 40 metriä pitkä. Romahtanutta siltaa pitkin ei saa yrittää kulkea. Nuorttijoen virtaus saattaa heikentää jääkantta, joten joen ylittäminen jäätä pitkin ei ole turvallista.

Tarkastetut sillat

1. Auttijoki riippusilta, Rovaniemi
2. Pulmankijoki silta, Utsjoki
3. Koutajoki riippusilta, Salla
4. Kallojoki riippusilta, Inari
5. Kallokoski Näätämöjoki silta, Inari
6. Torisenon riippusilta, Enontekiö
7. Ivalojoki Kultala riippusilta, Inari
8. Unarinköngäs riippusilta, Rovaniemi
9. Näätämöjoki riippusilta, Inari
10. Sotajoki riippusilta, Inari
11. Luttojoki riippusilta, Sodankylä

Luontopalvelut tilasi vuonna 2019 lisätarkastuksen luettelossa mainituille silloille.