Vantaalainen Juha Salonen on lajikalastuspiireissä tunnettu ja lajikalastuskilpailuissa mainiosti menestynyt kalastaja. Vuonna 2019 Salonen voitti lajikalastuksen henkilökohtaisen SM-kilpailun.

Salosen heinäkuussa julkistama tavoite on pyytää kotimaasta 53 kalalajia vuoden 2020 aikana.

Salonen kertoo, että ennätysyrityksen kypsyttely on ollut pitkäaikainen projekti. Alun perin tavoitteeksi oli tulossa 50 lajia.

Tavoite kuitenkin muuttui, kun tuusulalainen Timi Laitinen onnistui vuonna 2018 kalastamaan ennätykselliset 52 eri kalalajia Suomen vesistä. Laitinen ja Salonen tuntevat toisensa hyvin.

– Kalastin ja reissasin Timin kanssa paljon 2018, ja sen vuoden aikana sain 46 lajia vaikka en yrittänyt ennätystä, Salonen kertoo.

Salosen ennätysyrityksen etenemistä voi seurata vuoden 2020 aikana hänen blogissaan.

Apuja paikallisilta

53 lajiin tähtäävä ennätysyritys on tietyllä tapaa myös Salosen pitkäaikaisen lajikalastusharrastuksen huipentuma. Eri kalalajien pyyntipaikoista, -ajoista ja -tavoista on pitänyt kerätä valtavasti tietoa etukäteen, jotta ennätyksen tekemiseen on realistiset mahdollisuudet.

Salonen painottaakin fongaus- eli lajikalastusyhteisön suurta merkitystä. Yksin kukaan ei ehdi eikä pysty selvittämään kaikkea tarvittavaa.

– Paikalliset tietävät, mistä joku laji löytyy ja miten se ongitaan, Salonen sanoo.

– Vuoden yhtenä tavoitteena on myös tavata uusia ihmisiä eri puolella maata, ja tuoda heitä esiin.

Lajikalastuksen henkilökohtaisen SM-kilpailun vuoden 2019 mitalikolmikko vasemmalta lukien Timi Laitinen (pronssia), Juha Salonen (mestari) ja Roope Jansson (hopeaa). Laitinen pitää hallussaan vuodessa kotimaan vesistä pyydettyjen lajien ennätystä. Kuva: Jukka Halonen / Skes ry

Tärkeä tekijä on myös vuosikalenterin rytmittäminen etukäteen. Monella lajilla on tietty otollisin pyyntiaika, ja vuoden kierto suunnitellaan sen mukaan.

Kalamaratoneihin harjoittelu ja osallistuminen tuovat jo ison määrän lajipinnoja, mikä osaltaan helpottaa Salosen urakkaa.

Aloitus loppiaisena

Ennätysyritys käynnistyy toden teolla loppiaisena, kun Salonen lähtee kavereidensa kanssa Saaristomerelle härkäsimppujahtiin ja jatkaa siitä kampelaa tavoittelemaan.

Tosin saattaa olla, että Salonen ottaa ennätysyrityksen ensiaskeleet jo vuoden 2020 ensimmäisinä tunteina.

– Jos tyttäreni menee nukkumaan uudenvuodenaattona ennen puoltayötä, niin lähden hyvällä omallatunnolla rannalle ihailemaan ilotulituksia ja katsomaan, mitä lajeja rantavedestä löytyy.

Etukäteen vaikeimmiksi lajeiksi Salonen arvioi Saimaan kanavalta yritettävät miekkasärjen ja valkoevätörön sekä Suomen länsireunalta Märketin majakalta tavoiteltavan turskan. Myös nokkakala saattaa tuottaa päänvaivaa, mutta lajin suhteen oppaaksi on lupautunut kokenut lajikalastaja Mikael Jaakkola.

Oman vaikeuskertoimensa ennätysyritykseen tuo arkielämä. Vuoden 2020 aikana 40 täyttävä Salonen käy töissä ja hänellä on perhe.

– Haluan tehdä ennätyksen niin, että minulla on sen jälkeenkin sormus nimettömässä ja lapset kutsuvat minua edelleen isäksi, hän sanoo.

– Eli luvassa on sovittelua sen suhteen, kuinka paljon viitsin olla poissa kotoa ja kuinka paljon voin olla perheen kanssa kalassa.