Vuoden viimeistä Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailua sävyttivät oikuttelevat säät.

Suurin kysymysmerkki ennen kisapäivää oli kohde, jonne lähdettäisiin kalastamaan. Tulisiko pakkasia, jotka kovettaisivat jäät pilkkijälle sopivaan kuntoon vai mentäisiinkö avovesien ääreen?

Ykköstoiveena oli pilkkiminen ja toive toteutui, kun sää kylmeni reippaasti juuri ennen kisaviikonloppua. Jäälle pääseminen ei tuottanut enää ongelmia.

Kohde piti toisaalta valita aikaisin jäätyvien pienvesien joukosta ja sellaiseksi valikoitui lopulta pieni järvi nimeltä Ahvenlammi. Järvi löytyi Tampereen Teiskosta.

Valintaan vaikuttivat Heikin kesäkalastuskokemukset. Lammesta oli tullut kesäisin ahvenia, jopa puolikiloisia, ja sieltä oli tullut runsaasti myös hyvän kokoisia haukia.

– Pieni miinus oli, että lammelle joutui rämpimään varsin epäystävällisessä pöpelikössä satojen metrien matkan.

Kaksikkomme tavoitti lammen rannan noin kello 11. Umpihikisinä.

Jäätä lammella onneksi riitti. Mittausten mukaan sitä oli kymmenkunta senttiä, joten pilkkijöiden ei tarvinnut pelätä äkillisiä kylmiä kylpyjä.

Myös olosuhteet olivat hyvät, sillä kymmenestä pakkasasteesta huolimatta tuuli ei aiheuttanut ongelmia ja aurinkokin pilkahteli hetkittäin utuverhon takaa. Lunta jäällä oli vain nimeksi.

Kaksikko aloitti urakan lammen pohjoispäästä.

– Varsin pian kävi ilmeiseksi, että tänään ei ollut se päivä, jota vielä kiikkustuolissakin muistellaan. Kalojen ottihalut olivat nimittäin nollissa, Jari raportoi.

Urakan kimppuun oli joka tapauksessa hyökättävä ja urakkana oli saada vastaus kysymykseen, minkä mittainen on ensimmäinen Jarin tai Heikin pyydystämä kala.

Alkuun lähdettiin tavoittelemaan haukea, mutta sillä rintamalla oli kuolemanhiljaista.

Heikki pinna taittui nopeammin ja haukipilkki vaihtui mormyskaan. Kovin pitkään ei sitten enää tarvinnutkaan pilkkiä, kun vastaus kilpailukysymykseen saatiin. Ahvenlammin ensimmäinen kala oli 13-senttinen ahven.

Jari ja Heikki kiersivät ympäri koko puolikilometrisen lammen ja porasi puolensataa reikää. Syönti ei muuttunut koko aikana hiljaisesta kiihkeäksi.

– Kokonaissaaliimme taisi jäädä alle kymmeneen ahveneen, joista suurimmatkin jäivät 20 sentin tuntumaan. Haukia ei ylös asti tullut ensimmäistäkään.

Yksi omituisuus päivään mahtui!

– Kumpikin meistä sai yhdet kunnon (hauki)tärpit lusikkauistimiin, ja tärpin ansiosta minulla lähti helmi Räsäsestä, Heikillä Professorista. En muista, että koskaan ennen kalan tärppi olisi irrottanut helmeä kyseisiltä vieheiltä, mutta nyt niitä lähti samana päivänä kaksi. Helmivarkaita liikkeellä.

Vastaus kilpailukysymykseemme oli siis 13 senttiä, mutta kuinka se osattiin arvata? Suurin osa lähes 70 vastaajasta oli panostanut ensimmäisen kalan suhteen ahveneen ja arvaukset osuivat useammin 10 ja 20 sentin väliin.

Koska tuohon hahloon mahtuu enemmän kuin kourallinen lukuja, vain neljä onnistui arvaamaan oikean numeron. Palkinto jouduttiin joka tapauksessa arpomaan.

Onni suosi tällä kertaa Jukka Romppasta Hollolasta! Onnea voittajalle ja muille massiivisen iso kiitos osallistumisesta.

Ja samalla kiitämme myös kaikkia tänä vuonna arvauskilpailuun osallistuneita! Matka on ollut meille jälleen mukava ja mielenkiintoinen.

Kisat jatkuvat ja silloin kirjoitamme vuosiluvun uusilla numeroilla eli onnellista uutta vuotta ja iloista 2020-lukua!