Artikkelissa Joppe kertoo kesäisestä kohtaamisesta, joka pisti ajatukset liikkeelle. Reykjavikissa lounaspaikan edessä oli mainosteline, jossa oli kuvia pyöreistä levistä, joiden yläosa oli leikattu pois ja alaosa täytetty keitolla.

– Keitto leivässä mietitytti. Pieni kierros netissä selvitti, etteivät islantilaiset ainoita alan harrastajia ole.

Leipälautanen tunnetaan Jopen mukaan Itä-Euroopassa ja jonkinlaista samaa ajatusta on Brittien Yorkshire puddingissa.

– Ja onhan meillä Suomessakin kalakukko, joka ei nyt ihan keittoa ole, mutta leipäkuoreen tehtyä kyllä.

Leipäkuppeja voi tehdä ruistaikinasta jopa nuotiolla, mutta helpommalla pääsee, kun ostaa valmiin leivän kaupasta tai leipoo sen kotiuunissa.

– Kuoren pitää olla paksu ja vahva. Rapeakuoriset sekaleivät ovat oikein hyviä. On vain varmistettava, että pohja on ehjä. Halkeamista ja rei’istä valuu soppa pihalle, kun sisus pehmenee.

Retkinikkari Joppe Rannan artikkeli ”Keittoa leipälautaselta” on Erän numerossa 12/2019 (juttu luettavissa tilaajatunnuksilla).