Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa päästiin nyt ensimmäistä kertaa kokeilemaan jään kantavuutta ihan kunnolla, kun 2-henkinen joukkue rantautui perjantaina Junkkarinjärven parkkipaikalle.

Päivä avattiin noin kello 9 aikaan eli hyvissä ajoin ennen valoisaa.

– Tosin sää näytti siltä, että mitään kunnollista valkenemista oli turha odottaakaan. Taivas oli paksussa pilvessä ja välillä niskaan päräytteli niin vettä kuin räntääkin. Lämpöä ehkä asteen verran plussan puolella, Jari raportoi.Yllätys oli, että järvellä oli teräsjäätä noin 5-8, joka on perinteiden mukaan pilkkijän näkökulmasta jo reilusti turvamarginaalien yläpuolella.

Parin päivän lyhyt pakkasjakso oli aiheuttanut tämänkin talvisen ilmiön.

Tuiskusen mukaan muutkin pilkkijät olivat käyttäneet tilaisuuden hyväkseen. Jäällä oli runsasti vanhoja reikiä, vaikka muita onkijoita ei järvellä näkynytkään.

Ensimmäiset reiät kairattiin järven pohjoispäähän, jonne kaksikko viritti sateenkaaritahnalla ryyditetyt ootto-onget. Tärppejä odotellessa jäähän kairattiin reikiä myös aktiivisempaa pilkkimistä varten.

Tunnin verran aloituksesta yksi ootto-ongista sähkötti kirjolohesta. Pari minuuttia väsyttelyä ja avannosta pullahti esiin 1,3-kiloinen kirjolohi.

– Oli nielaissut koukun syvälle kurkkuunsa.

Viisarit kierähtivät tärpistä tunnin verran kohti iltaa, kun samassa ootto-ongessa potki jälleen. Sama kuvio toistui ja taas kaivettiin koukkua kirjolohen kurkusta. Painoa oli täsmälleen saman verran kuin edellisellä eli 1,3 kiloa.

Aktiivipilkkeihin kirjolohet eivät suostuneet koskemaan, vaikka evääksi tarjottiin Mutu-Leechejä, Räsäiä, Mosareita, mormyskoita ja monia muita klassisia ottipelejä.

– Olisivatko kalat säikkyneet päänsä päällä käpsehtiviä onkijoita ja nappasivat vasta sitten, kun onki oli jätetty yksinään jonnekin loitommas? Kenties.

Kaksikko kiersi päivän aikana koko järven, mutta aktiivipilkinnän suhteen tilanne ei muuttunut. Mitä nyt Jari onnistui saamaan sinttiluokan ahvenen ja särjen.

Hieman ennen iltaa kalastajat palasivat aamupäivän ottipaikkaan ja sieltä tarttui koukkuun kirjolohi numero kolme. Ja jälleen samaan ootto-onkeen.

Kalat liikkuivat Jarin mukaan matalassa, sillä kaikissa tärppipaikoissa vettä oli noin 1,5 metriä.

Viimeinen kirjolohi painoi 1,51-kiloiseksi ja kun tulos luvattiin pyöristän lähimpään 50 grammaan, arvauskisan oikeaksi vastaukseksi tuli 1,5 kiloa.

Mutta miten osuivat kohdalleen arvaukset? Lieviä vaikeuksia oli tälläkin kertaa. Vastaukset osuivat lähelle, mutta eivät tarpeeksi lähelle.

Lähimmäksi osui Maija Pitkänen, joka lipsahti 30 grammaa alle oikean. 50 gramman päähän oikean vastauksen kummallekin puolelle tuli kaksi arvausta.

Tällä kertaa palkinto viehepaketti lähtee Maija Pitkäselle Helsinkiin. Onnittelut voittajalle ja isokokoinen kiitos kaikille osallistumisesta.