Muutos johtuu siitä, että puhelinoperaattori lakkauttaa perinteisten kännykkälupien ylläpidon. Metsähallitus on myynyt mobiilisti vuosittain noin 26 000 lupaa.

Poistuvat kännykkäluvat Metsähallitus korvaa Eräluvat-sovelluksella, jolla luvat voi hankkia älypuhelimeen. Asiakas voi ladata sovelluksen maksutta sovelluskaupasta.

Vanhassa järjestelmässä lupaa hankkiva asiakas soitti automaattinumeroon ja sai tarvitsemansa luvan puhelun jälkeen tekstiviestillä. Poistuva järjestelmä toimi myös näppäinpuhelimilla.

Viidennes kännykkälupia

Eniten muutos vaikuttaa kalastukseen. Metsähallitus on myynyt kalastajille kännykkälupia noin 500 000 euron edestä vuosittain.

Viidennes kalastusluvista on ostettu kännykällä. Joillakin kalastuskohteilla peräti 80 prosenttia asiakkaista on hankkinut lupansa kännykällä.

Lisäksi kännykällä on voinut hankkia hirvenmetsästyksen vieraslupia, poronhoitoalueen karhulupia sekä uralupia moottorikelkkailuun. Koska järjestelmä toimii vuoden loppuun saakka, tämän joulun kuusiluvat voi edelleen hankkia soittamalla automaattinumeroon.

Android-sovellus ensin

– Muutos on myös mahdollisuus. Saimme tästä hyvän syyn uudistaa mobiilipalvelumme. Asiakkaat ovat myös toivoneet ladattavaa sovellusta, tietohallintopäällikkö Jari Haarala Metsähallituksen Eräpalveluista sanoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Vuodenvaihteessa julkaistavalla Eräluvat-sovelluksella voi hankkia paitsi kalastus- ja uralupia myös maksaa valtion kalastonhoitomaksun. Metsästyslupia lisätään sovellukseen ennen ensi syksyn metsästyskautta.

Sovellus on aluksi ladattavissa Android-käyttöjärjestelmää käyttäville puhelimille ja hieman myöhemmin myös iOS-puhelimille.