Suomalaisesta sudesta ja sen elintavoista kertovan kirjan ovat tehneet Erkki Pulliainen ja Lassi Rautiainen. Minervan kustantama kirja esittelee yhden maamme kiehtovimmista ja kiistellyimmistä petoeläimistä.

Viidestä finalistista voittajateoksen valinnut Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kuvailee kirjaa kiihkottomaksi. Ollikaisen mukaan teoksessa käytetään tiedettä ja tieteen ymmärtämistä suden roolin ja ekologisen lokeron kuvaamiseen. Ollikainen pitää sitä tärkeänä, koska kokemukset ja asenteet sutta kohtaan kääntyvät usein voimakkaasti myönteiseksi tai kielteiseksi.

Palkintoperustelun mukaan Suomalainen susi- teoksen tyyppiset kirjat kääntävät suuntaa ja omalta osaltaan auttavat pääsemään pois harhaisesta ajattelusta.

Palkinto jaettu yli 40 kertaa

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978 alkaen, ja kilpailu järjestettiin tänä vuonna 42. kerran.

Kilpailun valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne.

Tänä vuonna mukana oli yhteensä 32 teosta, josta WWF:n pääsihteeri Liisa Rohwederin ja suojelujohtaja Jari Luukkosen esiraati valitsi viisi finalistia.

Muut Vuoden luontokirja 2019 -finalistit olivat Katja Bargumin ja Heikki Helanterän Suuri suomalainen muurahaiskirja (Minerva), Pekka Lehtosen ja Martti Perämäen Lähikuvassa kuikka (Gaudeamus), Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen Meren maa (John Nurmisen säätiö) sekä Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän Metsä meidän jälkeemme (Like).