Jos arvauskisaviikonloppuun osuu joulukuun ensimmäinen päivä, ei ole vaikea valita, minkälaista kalastusta tulemme silloin harrastamaan.

Tietenkin koskikalastusta!

Kyseisenä päivänä nimittäin päättyy lohen ja taimenen kolme kuukautta jatkunut kuturauhoitus, jonka ajan monet kyseisten lajien lisääntymiselle soveliaat koskikalastuspaikat ovat olleet kalastukselta suljettuna.

Meidän päätarkoituksemme ei suinkaan ole narrata kututouhuissaan laihtunutta ja uhanalaiseksi luokiteltua hääväkeä, vaikka niitäkin saattaa siiman päähän sattua. Sen sijaan pyyntikohteenamme ovat kirjolohet, jotka kutevat vasta keväällä ja ovat tähän vuodenaikaan riskissä kunnossa.

Kolmen kuukauden mittainen viehepaasto tekee kaloista tavallista herkemmin houkutuksiin lankeavia, minkä vuoksi joulukuun ensimmäinen kuuluukin vuoden saalisvarmimpiin päiviin.

Kuokkalaan

Jotta tällaisista ”helpoista” kaloista pääsisi nauttimaan, pitää tietenkin hakeutua koskelle, joka on ollut kyseisen ajan suljettuna.

Meille tamperelaisille lähin kohde, ellei Tammerkosken yläjuoksua lasketa, on Lempäälän Kuokkalankosket. Siellä arvuuttelimme joulukuun ensimmäisen saalista vuosi sitten, ja sama paikka on näyttämönä tälläkin kerralla.

Myös kysymys on sama kuin viimeksi: Kuinka pitkä on pisin kaksihenkisen tiimimme saama kala kyseisenä päivänä? Vastaus annetaan tasasentteinä.

Koskeen on luultavasti istutettu kirjolohia rauhoituksen aikana, joten saaliin saamiseen pitäisi olla senkin puolesta hyvät mahdollisuudet.

Vaikka kirjolohi on päätavoitteemme, kyseisen otuksen sulkiessa turpansa turvaudumme myös muiden lajien narraamiseen. Potentiaalisinta ”muuta saalista” ovat tuohon aikaan ahven, hauki ja kuha, joita löytyy jokialueen rauhallisemmin virtaavilta niva-alueilta.

Säiden armoilla

Sää näyttelee kuitenkin suurta roolia joulunajan virvelihommissa. Jos lämpötila pysyttelee plussan puolella, kalastus onnistuu ongelmitta.

Pakkanen sen sijaan aiheuttaa harmeja, sitä suurempia, mitä kovempana paukahtelee. Niitä ovat muun muassa vaparenkaiden ja siiman jäätyminen sekä riitteen ajelehtiminen veden pinnalla, pahimmillaan suojaisimpien virranosien umpeutuminen kalastuskelvottomaan kuntoon.

Jos siis säätiedotus lupailee kyseiselle sunnuntaille ankaria olosuhteita, kannattaa nolla-arvaustakin harkita vakavasti. Muussa tapauksessa osuma löytynee todennäköisimmin peruskirren mitoista eli 40-50 sentin vaiheilta.

Jos taas joudumme vonkaamaan mitattavaa muiden lajien joukosta, hauen antautuessa pituus saattaa ylittää puoli metriä helposti. Ahvenella taas mitta jäänee todennäköisesti alle 30 sentin, ja kuha nyt voinee olla mitä vaan väliltä 30-60 senttiä.

Parhaimmalle arvaajalle lähtee kymmenen oivallista ottiviehettä.

Puuta ja peltiä

Mestariarvaaja palkitaan kymmenellä vieheellä, joiden joukossa on muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Sebileä, Abua, Jaxonia, Laxmania, Stormia ja JK-Uistinta. Jos samoja arvauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Vastausaikaa on lauantain 30.11. loppuun saakka.

Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!