Loppusyksystä järvien hyönteiselo hiipuu. Vain pieniä sääskensukuisia lentelee, mutta niistäkin voi sitoa jäljitelmiä, tarkan kalan ja kalastajan pintaperhoja. Kuten Höttiäisen.

Sidontaohje

1. Pohjusta koukun varsi sidontalangalla. Ota yksi paksu hirvenkarva, kostuta se ja litistä karva sormien välissä, jotta se kestää kiertämisen. Kiinnitä karva tyvipäästä taakse ja kierrä siitä vieri viereen 2/3 koukun varren kattava runko. Poista ylimäärä ja sipaise rungolle ohut kerros lakkaa lisäämään kestävyyttä.
2. Leikkaa isosta siipisulasta kaksi leveää (biot) siikasta ja kiinnitä ne pystyyn V-asentoon rungon eteen. Poista  ylimäärä.
3. Valitse pintaperhohöyhen ja nypi sen tyveltä pois pehmeät siikaset. Kiinnitä höyhen koukun varrelle siten, että ruoti tulee siipien väliin ja kierrä siitä muutaman kierroksen häkilä siipien taakse ja eteen. Poista ylimäärä ja päätä sidos. Trimmaa siivet lopuksi sopivaan mittaan ja kavenna niiden latvat.
4. Höttiäinen on kellunta-ainekäsittelyä vaille valmis syysvesille.

Höttiäisen resepti ja sidontaohje löytyvät Erän numerosta 11/2019 (ilmestymispäivä 20.11.2019).