Pohjois-Karjalan perukoilla Nurmeksessa sijaitsee lampikaksikko, joka tunnetaan kalastajapiireissä kirjolohiapajana.

Kaksikko tulee vastaan, kun kurvaa Kajaanintieltä Nurmeksen kohdalta itään ja ajaa noin 1,5 kilometriä kohti kaupungin keskustaa. Siinä ne ovat heti tien eteläpuolella, Lokinlammit.

Paikkaan ei myydä avovesiaikaan kalastuslupia kuin mökkivarauksen tehneille. Ratkaisu on perusteltu, sillä lampien rannalla sijaitsevien mökkien vuokralaisista riittää kehittymään riittävän suuri kalastuspaine.

Yksi suosion salaisuuksista on paikan isännän Jorma Roinisen istutuspolitiikka. Mies kasvattaa kaloja läheisessä pihalammessaan ja siirtää niitä Lokinlampiin parhaimpina aikoina jopa päivittäin, vuorotellen kumpaankin.

Kun kirjolohet saapuvat kasvatusaltaaseen keväällä kalanviljelylaitokselta noin kilon painoisina, pulskistuvat ne Jorman hoivissa syksyyn mennessä jopa yli nelikiloisiksi mörssäreiksi.

Vesi altaaseen johdetaan putkea pitkin Alemman Lokinlammen syvänteestä ja on siksi kalojen viihtyvyydelle ja nopealle kasvulle sopivan viileää myös kuumimpina kesinä, eikä monia laitoksia piinaavien hellekuolemien riskiä ole.

Tuiskunen pyörähti paikassa viime syksynä, mutta mahtoiko siiman päähän tarttua yhtään kalaa? Videolta aiheesta saa pieniä viitteitä…

Artikkeli ”Syyskalassa Lokinlammilla” on Erän numerossa 11/2019 (ilmestymispäivä 20.11.2019).