Verkkokalastuksen suosio hiipuu. Vapaa-ajankalastajat pyydystivät verkoilla vajaan kolmanneksen saaliistaan vuonna 2018, kun vielä vuonna 2000 osuus oli puolet.

Heittovavalla ja vetouistelulla pyydetyn saaliin osuus oli yhteensä 38 prosenttia. Pilkillä saatiin 12 ja ongella seitsemän prosenttia saaliista.

Tiedot selviävät Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemästä vapaa-ajankalastustutkimuksesta.

Kokonaissaalis pieneni

Harrastuskalastajien nostama kalasaalis pieneni neljänneksellä vuoteen 2016 verrattuna, jolloin vapaa-ajankalastusta tilastoitiin edellisen kerran. Saaliit pienenivät lähes kaikkien lajien osalta.

Ahvenen ja hauen osuus oli yhteensä edelleen yli puolet kokonaissaaliista. Kuhan osuus saaliista oli 15 prosenttia.

– Aktiivisten kalastustapojen suosio on kasvanut ja verkkokalastuksen vähentynyt. Suosituimmat kalastusvälineet ovat edelleen perinteinen mato-onki ja heittovapa, sanoo yliaktuaari Pentti Moilanen Luken tiedotteessa.

Kalastajien määrä ennallaan

Tutkimuksen mukaan Suomessa oli vapaa-ajankalastajia vuonna 2018 puolitoista miljoonaa. Kalastajien määrä oli sama kuin kaksi vuotta aikaisemmin.

Suomalaisista yli neljännes harrasti kalastusta. Miehistä kalasti useampi kuin joka kolmas, ja naisista kalasti lähes joka viides.

Viimeisimmät arviot vapaa-ajankalastajien määrästä ovat vaihdelleet hieman alle 1,5 miljoonasta 1,6 miljoonaan. Kolmannes vapaa-ajankalastajista on naisia.

– Kalastajamäärät ovat laskeneet vuosituhannen alun parista miljoonasta harrastajasta neljänneksellä, Moilanen sanoo Luken tiedotteessa.

Vapaa-ajankalastustilaston tiedot perustuvat väestörekisteristä poimittuun 7 500 henkilön otokseen ympäri Suomea. Heille lähetettiin postikysely alkuvuodesta. Lisäksi osa postikyselyihin vastaamattomista haastateltiin puhelimitse.