Itse juhlakalu on sorvattu visakoivusta, eikä sitä luonnollisesti ole maalattu ollenkaan, vain lakattu.

Vieheen kaikki metalliosat, koukkuja myöten, on päällystetty 24 karaatin kullalla, ja viehe on pakattu näyttävään, asianmukaisin tekstein varustettuun puurasiaan.

Hintaa juhlavaapulla on 89 euroa.

Kuusamon Puukala on legendaarinen viehe.

Kuusamon Puukalan uinti on vaisu, mutta siitä huolimatta hauet kiinnostuivat punahonkaisesta vieheestä.

Ahvenanmaan taikakalu

Kuusamon Puukala on tuttu ottipeli ennen kaikkea hieman vanhemman polven rannikkokalastajille.

Punahongasta sorvattu 11-senttinen, poikkileikkaukseltaan pyöreä kapula raahaa mukanaan suhteettoman suurta, runkoon ruuvatuilla heloilla kiinnitettyä koukkuarsenaalia. Myös nokkalevy on omanlaisensa kuonon alle ruuvattu pellinkappale, jollaisia ei muilla kotimaisilla vaapuilla ole vastaan tullut.

Hieman kömpelön näköisen kapulan ominaisuuksista epäilemättä tunnetuin on sen olematon uinti, joka näennäisestä vaisuudestaan huolimatta kiinnostaa haukia huomattavasti enemmän kuin uittokokeen perusteella uskoisi. Sen olen itsekin saanut aikain saatossa todeta.

Kun uinti tapahtuu vain puolisen metriä pinnan alapuolella, toimintaympäristönä ovat tietenkin matalat lahdenpoukamat, karinreunat ja muut lattanokkien suosimat saalistusmaisemat.

Varsinkin Ahvenanmaalla Puukala on niittänyt mainetta hauen huijaajana, onpa sillä tilillään myös Suomen suurin ahven 2,87 kiloa Kökarista.

Kotoisin Amerikasta

Vaikka Puukala on kulttimaineensa pääasiassa Kuusamon Uistimen leivissä saavuttanut, alun perin se on lähtöisin Amerikan mantereelta ja kantanut nimeä Pflueger Pal-O-Mine.

Pfluegerin historia yltää vuoteen 1881, jolloin Ernest F. Pflueger perusti yrityksen nimeltä Enterprise Manufacturing Company. Pal-O-Minen ensimmäiset versiot näkivät päivänvalon vuonna 1925 Ohion Akronissa, jolloin perheyrityksen ruorissa oli jo Ernestin poika, Earnest A. Pflueger.

Tuohon aikaan vieheiden hankkiminen maailmalta oli vaikeaa ja kallista, joten oli ymmärrettävää, että niitä pyrittiin muualla kopioimaan.

1940-luvulla kyseinen viehemalli päätyi jyväskyläläisen Tarmo Lausamon käsiin, joka ryhtyi sitä monistamaan. Vaappu tunnettiinkin noihin aikoihin nimellä ”Lausamon puukala” tai ”Lausamolainen”.

Kuusamon Uistimen hoiviin viehe päätyi loppuvuodesta 1968 Lausamon myytyä mallin valmistusoikeudet. Ensimmäiset Puukala-toimitukset pääsivät kauppoihin vuonna 1969 eli puoli vuosisataa sitten ja kaksi vuotta sen jälkeen, kun Kuusamon Uistin perustettiin.

Toimitusjohtaja Kimmo Korpuan mukaan Puukala on uistintehtaalle nykyisin varsin marginaalinen tuote ja valmistusmäärät ovat pieniä.

Mutta jos haluaa heittokalastaa suhteellisen saalisvarmalla haukivieheellä ja tuntea samalla historian havinaa, kannattaa tämä viehe kiinnittää siiman päähän.

Ehkä ei kuitenkaan visakoivuisena versiona.