Isoja ahvenia kannattaa jigailla syksyllä, kun kalat pitävät kokoontumisajoja eli niin sanotusti parveutuvat ja etsivät ahneesti ruokaa.

Ahvenet olivat tavoitteena myös Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa, kun Jari matkusti Lappeenrantaan ja tarkemmin ottaen Saimaalle yhdessä kalakavereidensa Pekan ja Marin kyydissä.

Tarkoituksena oli jahdata kahden päivän ajan ahvenia ja saavuttaa vastaus kysymykseen kuinka paljon painaisi venekunnan suurin ahven.

Jarin mukaan aiemmat syysreissut ovat olleet onnistuneita, joten ei ihme, että odotukset olivat korkealla. Vain yksi pieni miinus varjosti retkikuntaa.

– Valitettavasti säitä ei edes kalamies pysty valitsemaan mieleisekseen, mikäli reissu pitää piirtää kalenteriin viikkoja etukäteen. Melkoisesti toivomisen varaa jäi siinä suhteessa nytkin.

Ensimmäinen kalastuspäivä tarjoili kalastajien niskaan hyisen pohjoisvirtauksen. Lämpötila pysyi nollan tuntumassa ja välillä taivaalta satoi räntää, mikä ei yhdessä tuulenpuuskien kanssa hirveästi lämmittänyt.

Tuiskusen raportin mukaan ahventen syönti oli Saimaalla lähes nollassa.

–  Taisimme uitella jigejä isäntiemme tuntemilla ottipaikoilla ainakin tunnin verran, ennen kuin pari kyllin nälkäistä yksilöä löytyi Kaukaan puunjalostustehtaan lauhdevesivirran luota.

Mittarin mukaan suurempi kaloista painoi kohtuulliset 380 grammaa.

Sää selkeni päivän mittaan, mutta ahvenia sekään ei tuntunut liikuttavan, vaan ne pitivät suut kiinni.

–  Kun lopetimme turhauttavan tahkoamisen noin viisi tuntia aloituksemme jälkeen, olimme saaneet neljään henkeen vaivaiset kuusi ahventa ja kolme haukea.

Ensimmäisen päivän suurin ahven painoi 420 g.

Ahvenille tuli nälkä

Toisena kalastuspäivänä vene hinattiin Taipalsaaren suunnalle, jossa Pekka ja Mari olivat kalastaneet aiemminkin. Mutta vain rannalta. Seurue pysäköi salmeen, josta oli tullut monesti hyviä saaliita myös rannalta heittäen.

Vain sää oli pysynyt suurin piirtein ennallaan. Sadetta ei sentään tarvinnut pelätä, ainakaan ennusteen mukaan ja pohjoistuulikin henkäili hiljaa eli vain 2-3 metriä sekunnissa.

– Heti perille saavuttuamme huomasimme pikkukalojen pintalätinää salmessa laajalla alueella. Niiden alta kaikuluotain löysi kelpo ”banaaneja”, jotka pian totesimme ahveniksi, Tuiskunen kertoo.

VAikka säässä ei ollut tapahtunut isoja muutoksia, ahventen käyttäytyminen oli muuttunut edellispäivän verrattuna paljon. Ruokahalut olivat jo toista luokkaa, eikä saaliin saaminen tuottanut vaikeuksia.

– Itse käytin isohkoa 12-senttistä Mikado Fishunter TT -jgiä ja sain sillä keskimäärin selvästi kookkaampia ahvenia kuin pieniä jigejä käyttävät kaverini, Jari kertoo.

Kalojen keskipaino oli 300 gramman tuntumassa ja joukossa oli jopa 400-500-grammaisia.

Suurin päivän ahvenista 530 grammaa, ja kun tulos luvattiin pyöristää lähimpään 50 grammaan, tuli oikeaksi vastaukseksi 550 g.

Mutta miten paino onnistuttiin arvaamaan? Noin sadan vastauksen joukossa täsmälleen oikeita vastauksia (550 grammaa) oli kolme, mutta lähelle oikeaa osuttiin vielä useammin. Läheltä piti -vastauksia ei kuitenkaan mukaan otettu, sillä oikeillakin palkinnon saaja jouduttiin arpomaan.

Arpaonni suosi tällä kierroksella valtimolaista Timo Karreista, joka saa viehepaketin tämän viikon aikana! Onnea voittajalle ja kaikille kisaan osallistuneille iso kiitos!