Syksyllä ahvenet parveutuvat ja ryhtyvät tankkaamaan tulevaa talvea varten. Näinhän se on, vaikkei ilmiö ihan kaikkia vesistöjä koskekaan. Esimerkiksi metsälammilta ja pikkujärviltä on melkein turha lähteä näihin aikoihin etsimään hurjasti vieheisiin iskeviä ahvenlaumoja.

Mutta suurilla järvillä ja rannikolla tilanne on toinen. Selvää parveutumista ja ahnasta ruokailukäyttäytymistä esiintyy yleisesti.

Ehkä helpoimmin apajat löytyvät virtaisista salmista, joihin on kerääntynyt assujen suuhun sopivaa pikkukalaa, vaikkapa salakkaa, särkeä, kuoretta tai muikkua.

Myös saarten ja luotojen kupeilla, selkäpenkkojen reunoilla ja lahdenpoukamissa saattaa saalistavaan parveen törmätä. Parhaimmillaan voi viipyä yksillä ankkurisijoilla vaikka koko päivän ja saada kalaa tasaisen tappavasti.

Haussa suurimman ahvenen paino

Meidän arvauskisamme ratkaistaan tällä kerralla Suomen suurimmalla järvellä Saimaalla.

Viikonlopun mittaisen reissun teemalaji on ahven ja kysymys kuuluu, paljonko painaa suurin kolme- tai nelihenkisen venekuntamme saama ahven? Kalan paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan arvaamisen helpottamiseksi.

Tarkennettuna pyyntimme tapahtuu Lappeenrannan lähivesillä, jossa käytössämme on kalakaverini Pekan elektroniikalla ja muilla vapakalastajan perustarpeilla ladattu moottorivene. Pekka myös tuntee seudun ahvenpaikat kuin taskunsa, mistä on tietenkin iso apu.

Koska vene viettää luppoaikaansa trailerilla, se voidaan siirtää kelivaatimusten mukaisesti moniin eri kohteisiin. Ja jos myrsky aivan hirmuiseksi äityy, löytyy seudulta myös kelvollisia rantakalastuspaikkoja. Nollaa ei siis kannattane alla olevaan arvauslomakkeeseen pyörittää.

Pyyntivälineenä meillä tulee olemaan ennen muuta jigejä, mutta jos ahven viihtyy pinnassa tai matalassa vedessä, kokeilemme tarjota sille myös kovempaa purtavaa eli lippoja ja pieniä vaappuja.

Mahdollisuus myös isoon

Saimaan vedet Lappeenrannan liepeillä ovat potentiaalisia paikkoja jopa kiloluokan ahvenen saamiseen, mutta realistisemmin reissun suurimman kyrmyniskan paino tullee liikkumaan puolen kilon tietämissä tai siitä alle.

Itse olen ollut noilla vesillä aiemmin pari kertaa ahvenkalassa, ja juurikin puolen kilon liepeille ovat suurimmat raitatakkiset asettuneet.

Paljon tulee toki riippumaan myös siitä, kuinka sääolosuhteet sallivat tietyille paikoille menemisen, ja mikä tulee olemaan ahventen aktiivisuustaso tuolloin.

Ahvenen suuhun sopiva palkinto

Paras arvaaja palkitaan tällä kertaa kymmenen vieheen setillä, joka sisältää muun muassa Savage Gearia, Frenzyä, Yo Zuria, Rapalaa, Blue Foxia ja Turus-Ukkoa.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Aikaa arvauksen rustaamiseen on torstain 3.10. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten.

Saimaan suurimman ahvenen paino?

  • Ahvenen paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan (esim. 0,860 kg --> 0,85 kg).