Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailun miehistö saapui Nurmeksen Lokinlammille jo tiistaina eli kaksi vuorokautta ennen varsinaista arvauskisapäivää. Kolmihenkisen tiimin tarkoituksena oli ottaa tuntumaa lampiin ennen arvauskisan kalapäivää.

Arvauskilpailun teemana oli tällä kerralla kirjolohen perhokalastus. Kuten aiemmin kerroimme, perhovavalla kalastaminen on viime vuosina jäänyt Jarin kohdalla pahasti muiden pyyntimuotojen jalkoihin. Pyyntivälineestä tuli siis pientä lisäjännitystä touhuun.

Odotuksena helppo saalis

Lokinlammet käsittää kaksi kirkasvetistä lampea, jotka ovat pinta-alaltaan seitsemän ja kahdeksan hehtaaria. Paikan isäntä Jorma Roininen istuttaa kirjolohia lampiin parhaimmillaan päivittäin mutta hiljaisempinakin aikoina vähintään kerran viikossa.

Tiheät istutukset takaavat sen, että oppimattomia eli tavallista herkemmin vieheisiin haksahtelevia lohia on kalastajien narrattavana käytännössä aina.

– Näistä lähtökohdista tuumin, että saaliin saaminen tulisi olemaan kohtuullisen helppoa, olihan syksyn sääkin varsin mukava ja veden lämpö lähellä kymmentä astetta eli kirjolohien ottihaluja ajatellen melko ihanteellinen, Jari kertoo.

Karu totuus selviää

Vaan kuinkas sitten kävikään. ”Helpot” kirjolohet ottivat kalastajilta luulot pois heti kättelyssä.

Kisatiimi saapui paikalle siis jo hyvissä ajoin, kaksi vuorokautta ennen varsinaista arvauskisapäivää ja majoittui mökkiin numero 2 Alemman Lokinlammen rannalle. Jokaisella mökillä on käytössään soutuvene, mutta lammen rannat soveltuvat mainiosti myös rannalta kalastamiseen.

Harjoituspäivien edetessä Jarille ja kumppaneille kävi selväksi, että harjoittelu todella oli tarpeen. Isännän istuttamien kirjolohien keskipaino oli huima kolme kiloa, eikä niiden narraaminen siiman jatkeeksi ollut mikään läpihuutojuttu.

Huippusuosittujen lampien todella kova kalastuspaine nosti vaikeuskerrointa entisestään.

Kaksi ensimmäistä päivää menivät ilman saalista. Kolmikon tilille saatettiin kirjata vain pari tärppiä ja yhden kalan karkuutus.

– Kirjolohet tuikkivat kyllä ahkerasti ja hakivat pinnalta ilmeisesti pieniä mustia surviaissääskiä. Mutta vaikka pienensimme perhoja jopa koukkukokoon 20 saakka ja ohensimme perukkeita riskirajoille, ei niistäkään ponnisteluista ollut apua, Jari summaa kahden ensimmäisen päivän kokemuksia.

Vihdoin onnistuminen

Pari sitkeän yrittämisen nollapäivää vei paukkuja, ja torstaina arvauskisapäivän aamuna kalastajien takki tuntui jo aika tyhjältä.

Yllättäen juonen pää kuitenkin löytyi, kun viimein potra kirjolohi kelpuutti pienen oliivin pupan. Kala tuli riuskan väännön jälkeen haaviin ja siitä edelleen puntariin. Vaaka pysähtyi kunnioitettaviin lukemiin, 3,26 kiloon.

Kisan ennakossa saalin paino luvattiin pyöristää lähimpään 50 grammaan, joten kilpailun oikeaksi vastaukseksi tuli 3,25 kg.

– Ensimmäinen kala nimittäin jäi päivän suurimmaksi. Sain vielä vähän ennen lopettamistamme toisen kirren, painoa silläkin karvan yli kolme kiloa, Jari kertoo.

Kalojen krouvi koko näyttää yllättäneen arvauskilpailuun osallistuneet. 71 vastaajasta vain harva tohti veikata kolmen kilon saalista, eikä täysin oikeaan osunut kukaan. Muutama pääsi kuitenkin melko lähelle.

Lähimmäs arvanneiden kesken suoritetussa arvonnassa kalahatusta nousi nimi Risto Kaasinen Juankoskelta. Onnea voittajalle, ja kaikille vastaajille kiitos osallistumisesta!