Empiiristen, mutta tieteellisesti täysin kelvottomien tutkimusten perusteella useimmilla ulkoharrasteiden parissa viihtyvillä miehillä on puutiaisista (jatkossa punkki) sukupolvista riippumaton, mutta ehdottomasti sukupuoleen liittyvä yhteinen kokemus.

Jos viisi viidestä miehestä tunnustaa löytäneensä punkin kerran tai useammin jalkovälistään tai siihen kiinteästi liittyvistä ulokkeista, joku voisi puhua jo sadan prosentin kattavuudesta, kun tarkastellaan puutiaisten esiintymiä patriarkaatin edustajien nivusalueilla.

Mutta onko tälle hämähäkkieläimelle ihan sama, missä kohdassa ihmisen ihoa ne leukansa orvasketeen eli epidermikseen upottavat?

Punkkisyyniä koskevissa ohjeissa kehotetaan yleensä käymään läpi koko keho, erityisesti sen taivekohdat ja karvaiset alueet. Tämän teorian perusteella punkkien tavoitteena on löytää vain pätkä ohutta ihoa, ja sellaisia kohtia ihmisessä totisesti riittää.

– Ihan oikea johtopäätös. Punkkien suosiossa ovat erityisesti ohuet ihonkohdat, mutta sen tarkemmin en osaa sanoa, mitkä paikat ovat kaikkein haavoittuvaisimpia, tunnustaa yliopistonlehtori Tero Klemola, Turun yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian dosentti, joka on mukana myös yliopiston puutiaisprojektissa.

Tautisen pelottava

Lähikuvissa puutiainen näyttää painajaisunista karanneelta hirviöltä, joten sellaisen ryömiminen housuihin luonnollisesti pelottaa.

Toisaalta punkkien pelko liittyy myös niiden levittämiin tauteihin, bakteeriperäiseen borrelioosiin ja viruspohjaiseen puutiaisaivotulehdukseen, joka tunnetaan myös nimillä Kumlingen tauti ja puutiaisaivokuume.

Kun nivuset ja punkkitaudit kytkee toisiinsa, syntyy eräänlainen kauhun superpaketti. Onko borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen tarttumisen kannalta väliä, mihin kohtaan punkki puree?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan ei ole olemassa tietoa tai tutkimusnäyttöä siitä, että taudit leviäisivät helpommin ihmiseen vaikkapa kainaloiden tai nivusten kautta.

– Valistuneen arvaukseni mukaan tautien leviämisriskin kanssa sillä ei ole niin suurta väliä, mistä kohdasta punkki ottaa veriaterian. Tärkeintä on se, että taudinaiheuttajat pääsevät elimistöön.

Sanen mukaan on hyvä huomioida, että TBE (Tick Borne Encephalitis a.k.a. puutiaisaivotulehdus) siirtyy ihmiseen nopeasti, jopa muutamassa minuutissa, kun taas borrelian siirtyminen voi kestää jopa yli vuorokauden.

– Ehkäpä voisi ajatella niin, että paikoissa mitkä helposti jäävät huomaamatta, punkit ehtivät olla kiinnittyneinä pidempään ja näin ollen borrelioosin riski kasvaa.

Punkittomia paikkoja?

Yksi erittäin pätevä konsti välttyä puutiaisten levittämiltä taudeilta on välttää punkkeja ja sellaisia paikkoja, joissa voi olla punkkeja!

Mutta onko tässä maassa enää pohjoisen Lapin lisäksi sellaista kolkkaa, jossa voi liikkua vähän huolettomammin. Onko esimerkiksi Oulun alapuolelle sijoittuva pala Suomea menetetty jo punkeille?

Klemolan mukaan punkkimäärissä on valtavan isoa vaihtelua jopa pienenkin alueen sisällä. Esimerkiksi Sisä-Suomen metsissä liikkuu yhä monia ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä koskaan törmänneet punkkeihin.

– Näiden alueiden luetteleminen ennalta ilman massiivista tutkimusta on kuitenkin vaikeaa. Yleisesti punkkeja on eniten saaristossa, rannikkoseudulla ja sisämaassa vesistöjen lähellä. Kuivemmilla mäntykankailla niitä on vähemmän.

Klemolan mukaan puutiaisia kuitenkin tavataan Etelä- ja Keski-Suomessa ja havaintoja niistä on Napapiirille asti ja yksittäin ehkä hiukan pohjoisempanakin, mutta ei kuitenkaan Pohjois-Lapissa.

Tapetaan kaikki!

Metsästäjät ovat viestittäneet, että varsinaisia punkkipesäkkeitä ovat usein valkohäntäpeurat, joiden määrä erityisesti Etelä-Suomessa on kasvanut viime vuosina valtavasti.

Pääsisimmekö punkeista eroon listimällä peurat ja kauriit ja kaupan päälle myös punkkeja levittelevät hirvet, jänikset ja myyrät? Vai pitäisikö tilanteeseen vain sopeutua?

Klemolan mukaan kysymys punkkien vähentämisestä on hyvin hankala ja monisyinen. Isossa osassa Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa tilanne on sama. Punkkien määrät ovat nousussa, joten ”varmaan on vain sopeuduttava”.

Hän muistuttaa, että punkit pystyvät käyttämään veri-isäntinään kaikkia nisäkkäitä ja ainakin maassa liikkuvia lintuja.

– Näiden kollektiivinen vähentäminen ”jollekin sopivalle tasolle” lienee hyvin vaikeaa, ainakin laajassa yhteisymmärryksessä eri toimijoiden välillä.

– Lisäksi ongelmana on, että punkin eri kehitysasteet, toukat, nymfit ja aikuiset käyttävät osittain eri isäntiä: toukat pieniä jyrsijöitä, nymfit keskikokoisia ja aikuiset isoja nisäkkäitä, mutta nämäkin menevät osin päällekkäin.

Kuva: Richard Bartz, Munich Makro Freak [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Lue lisää: Permetriini on hyönteisille hermomyrkkyä

Tarkista alta Men’s Health -lehden neuvot, jos haluat yrittää pitää alapään punkittomana vyöhykkeenä!

8 keinoa pysyä puhtaana puutiaisista!

Jos puutiaisia on lähes joka puolella eikä Suomesta voi hävittää niiden veri-isäntiä sukupuuttoon, mitä keinoja ihmisille ja erityisesti nivusalueitaan varjeleville miehille jää, jotta välttyisi punkkien puremilta?

Men’s Health -lehti on tehnyt viime vuonna artikkelin otsikolla ”How to keep ticks off your junk” eli ”Kuinka pidät punkit poissa vehkeistäsi” ja antaa aiheesta kahdeksan ohjetta.

  1. Siisti alapääsi: punkit viihtyvät karvaisilla alueilla ja karvattomista paikoista ne on helpompi havaita.
  2. Käytä ötökkämyrkkyä: osa hyttysmyrkyistä on tarkoitettu myös punkkien karkottamiseen, ei kuitenkaan kannata sumuttaa myrkkyä suoraan nivusiin, vaan pitäytyä käsissä ja jaloissa.
  3. Käytä permetriinillä kyllästettyjä vaatteita: permetriinillä käsiteltyjä vaatteita saa nykyisin kaupoista, mutta sillä voi käsitellä vaatteensa myös itse.
    Toim.huom: Permetriini on hyönteisille hermomyrkky, joka tappaa puutiaiset nopeasti. Suurina määrinä se aiheuttaa myrkytysoireita myös ihmisille. Aine on vaarallista kaikille mahdollisille hyönteisille, mutta myös kaloille ja kissoille, joten kannattaa ehkä hieman varoa.
  4. Vedä sukkasi mahdollisimman ylös: puutiaiset lähtevät kyytiin yleensä korkeintaan polven korkeudelta, joten ylös vedetyt sukat estävät niiden pääsyn suoraan iholle. Teho on parempi, kun tunkee lahkeensa sukkiin. Viittaamme myös kohtaan 3.
  5. Käytä kompressiohousuja: kompressiovaatteet antavat tukea lihaksille ja voimistavat verenkiertoa, mutta Men’s Health arvioi niiden pitävän myös puutiaiset vaatteiden ulkopuolella.
  6. Tarkista pallit: Punkkisyynin pitäisi kuulua aina ohjelmaan, jos on ulkoillut alueilla, joilta on todennäköistä saada mukaan puutiainen tai parikymmentä. Erityisen huolellisesti on tarkastatteva taivealueet, kuten kainalot ja nivuset. Tarkkaile mustia pisteitä, joilla on jalat.
  7. Käy suihkussa joka päivä: päivittäinen suihku ja pesu saippualla helpottavat puutiaisten löytämistä (pesu kirvelee) ja lyhentävät aikaa, jonka ne ovat kiinnittyneinä ihmiseen (borrelioosin tarttuminen vie pitempään!).
  8. Poista punkit päättäväisesti: Puutiaisten poistamisessa ei kannata viivytellä. Punkin saa pois helpoiten vaikkapa punkkilassolla tai  ohutkärkisillä pinseteillä, joilla saadaan hyvä ote mahdollisimman läheltä ihoa.

Kuva: James Lindsey at Ecology of Commanster [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons