Retkiratsia toteutetaan Nuuksiossa 6.-8. syyskuuta ja 27.-29. syyskuuta.

Viikonloppujen aikana 3-4-henkinen partio kulkee puistossa ja levittää sanomaa hyvistä retkeilytavoista ja muistuttaa kansallispuiston sääntöjen noudattamiseseta.

Tempaus perustuu yli miljoonan asukkaan keskelle jäävän puistoalueen ongelmiin: Nuuksiossa on havaittu yhä enemmän laittomia tulipaikkoja, roskaamista sekä yömyöhään jatkuvaa metelöintiä.

Puistonjohtaja Harri Karjalaisen mukaan suurin osa retkeilijöistä osaa toimia hyvin, joten retkiratsia on ennen kaikkea liikkeellä hyvien retkeilytapojen puolesta ja luonnonsuojelun, yleisen viihtyvyyden ja turvallisuuden vuoksi.

– Jaamme esimerkillisesti  toimiville muun muassa Haltian näyttelylippuja ja jututamme retkeilijöitä keräten myös palautetta Nuuksiosta. Tarvittaessa muistutamme kansallispuiston järjestyssäännöistä ja hyvästä retkietiketistä.

Retkiratsiassa on mukana 3-4 Metsähallituksen työntekijää, joista yksi on erätarkastaja. Hän voi sakottaa maastossa, jos havaitaan rikkeitä, esimerkiksi laittomia nuotioita.

Aiemmin Nuuksiossa on ollut partiolaisten tekemää Kuutamoritarit-yöpartiointia, ja tempaus elvyttää osin tätä perinnettä.