Kuokkalankoskilta oli kantautunut ennen varsinaista H-hetkeä huhuja, joiden mukaan aamu ja ilta olivat olleet kuhan kalastamisen kannalta parasta aikaa.

Myös Jari ja  Heikki päättivät, että pelipaikoille lähdetään vasta illalla, tarkemmin sanottuna sunnuntai-iltana. Sääennustekaan ei kyseiselle ajankohdalla vaikuttanut pahalta.

Illan tullen kalastuskeli paljastui leppoisan lämpimäksi ja aurinkoiseksi, mutta toisaalta tuuliseksi. Jokivarressa viimeinen seikka ei kuitenkaan haitannut.

Heikilla oli mukana packraft -reppulautta, jolla hän aikoi päästä ronkkimaan aluen nivoja ja suvantoja mahdollisimman tehokkaasti. Jarin oli tyytyminen rantamiehen rooliin.

Aloituspaikaksi kaksikko valitsi ns. Kiertovesilahden. Koska kukaan muu ei eksynyt paikalle, Jari ja Heikki saivat kalastaa lahtea kaksistaan.

Kuhajahti käynnistyi hieman ennen iltapäivän kääntymistä iltaan eli kello 17. Jari valitsi aloitustekniikaksi dropshotin, ja heti ensimmäisellä yrityksellä vieheessä eli Mikado Sairassa tuntui varovainen tärppi.

– Mutta siitä eteenpäin ei hipaisuakaan, vaikka vaihtelin jigin värejä useampaankin kertaan.

Puoli tuntia kului ilman nykyäkään, joten Jari vaihtoi vieheen perinteiseen heittojigin. Ja taas tuntui ensimmäisellä uitolla tärppi. Ja perään toinen ja kolmaskin.

Mutta mistä Jari sen tiesi, että asialla olivat kuhat? Yhtä hyvinhän viehettä on voinut kopsutella mikä tahansa kala?

– Ihan sataprosenttisella varmuudella ei tiedäkään, mutta jos tietystä paikasta saa kopsahtavan tärpin määrätynlaiseen uittoon, lajimääritys ei useinkaan mene pahasti pieleen.

Kopsahdukset jatkuivat ja kun noin kuudes kopsahdus tarttui vihdoin kiinni, laji varmistui kuhaksi. Avauskala mitattiin 38 senttiä pitkäksi eli reippaasti alamittaiseksi.

Vasta kahden tunnin kohdalla vieheessä kopsahti raskaammin ja kopsahdus osoittautui 46,7-senttiseksi kuhaksi.

Se kala jäi myös illan viimeiseksi kuhaksi, vaikka kaksikko jatkoi kalastusta vielä pari tuntia eli illan hämärtymiseen asti.

Heikin ilta jäi yrityksestä huolimatta muutaman hyvään tärppiin, mutta varsinaista palkintoa ei rupeaman aikana tullut. Jarin mukaan molemmat kuhat useimmat tärpitkin tulivat viisisenttisellä Mikado Fishunter -kalajigillä, jota uitettiiin 10-grammaisella jigipäällä.

Koska lupasimme noin viikko sitten, että kuhien pituus pyöristetään lähimpään tasasenttiin, arvauskilpailun oikeqaksi vastaukseksi tuli 47 senttiä.

Mutta miten arvauksissa onnistuttiin? Vastauksia tuli lähes 90 kappaletta ja peräti yhdeksän henkilöä arvasi oikein pisimmän kuhan pituuden. Suoritetussa arvonnassa (Jari itse puhelimitse Tampereelta) palkinto napsahti vantaalaiselle Seppo Rädylle.

Onnea voittajalle ja kaikille kilpailuun osallistuneille kiitos!