Kuten yleisessä tiedossa on, kuhat pitävät virtaavasta vedestä.

Lämpimään vuodenaikaan ne saattavat puskea yllättävänkin vuolaisiin virranosiin saalistamaan sinne kerääntyneitä pikkukaloja, altistaen samalla itsensä kalastajien kavalille juonille.

Kuhan koskikalastus on mahdollista esimerkiksi Lempäälän Kuokkalankoskilla, jonne seuraava arvauskilpailumme sijoittuu.

Kysymme, mikä on reissun pisin kuha, jonka kaksihenkinen tiimimme onnistuu saamaan kyseiseltä koskialueelta, kun pyynti tapahtuu rannalta heittäen vähintään neljän tunnin ajan.

Kuhan pituus pyöristetään lähimpään tasasenttiin.

Miehistä otetaan mittaa jonain päivänä viikonlopulla 23.-25.8. Arvauksia voi laittaa tulemaan torstain 22.8. loppuun saakka.

Kuha haastaa koskikalastajan

Itse pidän kuhan koskikalastusta erittäin haastavana, osaamista vaativana pyyntimuotona. Syitä siihen on useampia.

Ensinnäkin koskilla vallitsee moninkertainen kalastuspaine verrattuna keskiverto kuhapakkoihin jossain järven tai meren aavoilla.

Kun kalat joutuvat pakkautumaan koskissa suppeaan tilaan ja kalastajia touhuaa rannalla pahimmillaan vieri vieressä, saavat ne nähdä päivän aikana kymmeniä vieheitä ja oppivat ruokansa suhteen todella krantuiksi.

Kuhavieheen tulisi uida pohjan tuntumassa pyytääkseen. Valitettavasti koskien pohjat ovat yleensä täynnä kiviä, uppopuita, siimavyyhtejä ja muita ansoja, joten kalustotappioiden välttäminen on vaikeaa.

Veden virtaus asettaa ottipaikkojen löytämiselle oman haasteensa. Kalastajan tulee oppia ”lukemaan koskea” pystyäkseen uittamaan vieheensä oikealla tavalla sinne, missä kuhat luuraavat.

Oman haasteensa tuo myös se, että ottipaikat vaihtelevat veden korkeuden, virtauksen voimakkuuden ja lämpötilan mukaan.

Kun ottimontut on löytänyt ja oppinut kalastamaan niitä hyväksi havaitsemiaan uittolinjoja pitkin, alkaa pohjatärppien suhteellinen osuus laskea ja kalatärppien kasvaa.

Isoonkin mahdollisuus

Kuokkalankoskilla suosituin kuhastuspaikka on Herralankoski Katepal-teollisuuslaitoksen vierellä. Tällä säännöstelypadon alapuolisella koskella pyyntipaine on kuitenkin sitä luokkaa, ettei helppoa saalista ole luvassa.

Itse olen pyrkinyt etsimään kuhapaikkani hiukan syrjemmiltä virranjuoksuilta, joita niitäkin tältä muutaman kilometrin mittaiselta alueelta löytyy.

Rehellisyyden nimessä on kuitenkin sanottava, että ”varmaa” kuhatärppiä en pysty kenellekään lupaamaan. Siinä ja siinä, voiko edes käyttää sanaa ”todennäköinen”.

Mutta jos hyvin käy, saattaa vieheen mukana rimpuilla rannalle isokin vonkale. Itse en ole yli kahden kilon päässyt, mutta on koskelta saatu kymppiäkin hipovia hirvityksiä.

Toki todennäköisimpiä ovat alamittaiset sintit kokoluokkaa 30-44 senttiä (Kuokkalankoskilla kuhan alamitta on 45 cm). Sellaisia sain itsekin kahdella edellisellä käynnilläni, kolme kummallakin.

Oikein tai lähimmäs oikein suurimman kuhamme pituuden arvannut palkitaan 10 vieheen setillä, jossa merkkejä edustavat muun muassa Nils Master, Kuusamo, Mepps, Abu, Laxman, JoSa ja Salmo. Tasa-arvausten sattuessa palkinto arvotaan.

Onnea peliin!

Huom! Kysymme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!