Jäämeri on Suomesta katsoen lähin paikka tavoitella todella suurta kalaa siiman päähän.

Sellaisen perässä monet matkustavatkin vuosi toisensa jälkeen Pohjois-Norjaan, suolaisten pärskeiden ja huikeiden vuonomaisemien äärelle.

Todella suurella kalalla tarkoitetaan näissä ympyröissä nimenomaan ruijanpallasta, joka saattaa kasvaa parhaimmillaan yli kolmensadan kilon painoiseksi.

Toki jo satakiloiset ovat harvinaisia mutta vielä jotenkuten realistisia saaliita.

Suurimmat kalat laskemme luonnollisesti pois ja ruokakalat pyritään valitsemaan yli 80-senttisistä ja painoluokasta 10-20 kiloa. Mikäli kaloja nyt ylipäätään tulee.

Arvauskilpailumme näyttämönä on tällä kerralla Rolvsöya, pienehkö saari aivan pohjoisimmassa Norjassa.

Saaren länsilaidalta löytyy turistikalastajia varten viritetty Tufjord Brygge, siisti majapaikka huimien meriseikkailujen tukikohdaksi.

Kohdetta välittää Suomessa Nordic Fishing.

Tuulten armoilla

Tufjordin vedet ovat varsin alttiita koville tuulille, mikä on tietenkin huono asia kalastusta ajatellen.

Pohjoiseen päin lähdettäessä seuraava ranta kuuluu Karhusaarille, joten tuulen kiitorata on sillä suunnalla todella pitkä. Myös lännen ja etelän puoleiset myterit pitävät veneet tiukasti satamalahdella.

Mutta toisaalta suuren veden läheisyys antaa mahdollisuudet todellisiin huippusaaliisiin, jotka piirtyvät mieleen lähtemättömästi.

Ruijanpaltaan pitäisi olla näillä vesillä erityisen yleinen ja lykyssä todella kookaskin. Ennätysyksilö on punnittu peräti 165-kiloiseksi.

Pallasta voi kalastaa sekä pilkkien että matalia plusmiinus 20 metrin hiekkarantoja isoilla vaapuilla uistellen.

Karikko Magnum on ollut uisteluhommissa ykköstykki, pilkkimisessä puolestaan raskaat ja kookkaat kalajigit tekevät tulosta.

Luonnollisesti näiltä vesiltä tavoittaa monia muitakin Jäämeren lajeja.

Turska on tavallinen vapojen taivuttelija, merikissaa kuten myös koljaa pitäisi löytyä hyvin, ja kun tarpeeksi syvälle pilkin tiputtaa, saattaa koukuissa rimpuilla monikiloinen punasimppu.

Montako pallasta?

Meidän pääpyyntikohteemme tullee kuitenkin olemaan ruijanpallas, ja tähän lajiin liittyy myös arvauskilpailumme kysymys.

Kuinka monta pallasta kaksi venekuntaamme onnistuu saamaan kolmessa päivässä eli 8.-10.8. välisenä aikana?

Vastausaikaa annamme torstain 8.8. loppuun saakka. Ajat menevät hieman päällekkäin, mutta tietosulku tulee pitämään.

Kuten jokainen noissa ympyröissä kalastanut tietää, sää voi tehdä tepposensa, jolloin oikea vastaus muistuttaa amerikkalaisen jalkapallon ääriviivoja.

Mutta jos kelit ja kalat suosivat, ei ole mikään ihme väsytellä kolmen päivän aikana kaksinumeroista pallasmäärää veneen vierelle.

Palkinnoksi taitavin arvaaja saa nipun hieman pallasta pienemmille kaloille tarkoitettuja vieheitä kuten pari Rapalaa ja Usamia, Forellin, Abu Svartzonker -taimenlusikan ja Flashblade-lipan, Jak Lyrin sekä muutaman muun.

Jos oikeita vastauksia on useampia, turvaudumme arvontaan.

Onnea arvauksiin ja tervetuloa jännittämään kanssamme, kuinka pallasjahti onnistuu!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!