Kesän hellejaksot tuovat koskikalastuskohteiden pitäjille ja kalastajille harmaita hiuksia. Usealla koskella kalastus keskeytetään, kun vesi lämpenee liikaa.

Monessa paikassa 20 astetta on kipuraja, jolloin peli vihelletään poikki.

Viime kesän pitkä hellejakso antoi esimakua siitä, mitä tulevaisuudessa saatttaa olla luvassa, jos Suomen ilmasto lämpenee odotusten mukaisesti. Koskikalastajalle tilanne tarkoittaa, että koskien sulkeminen kalastukselta kesällä lyhyeksi tai pitkäksi aikaa näyttää olevan uusi normaalitila jatkossa.

Lohikalat sietävät lämmintä vettä huonosti, ja kalastuksesta aiheutuva rasitus saattaa olla liikaa vapautettaville kaloille. Luonnonvarainen taimen on rauhoitettu kokonaan maan etelä- ja keskiosassa, joissa villit kalat on aina vapautettava.

Kalastajan oma harkinta korostuu

Yksi tällä viikolla suljetuista kohteista on Konneveden kosket. Kalastus koskilla on keskeytetty toistaiseksi 22.7. alkaen.

Konneveden kosket tiedotti asiasta Instagram- ja Facebook-tileillään, ja luvan varanneisiin kalastaneisiin on oltu suoraan yhteydessä. Reaktiot sulkemispäätökseen ovat olleet myönteisiä.

Päivitettävä lista suljetuista koskikohteista löytyy Perhokalastajat.net-sivustolta.

Vaikka koskessa saisikin kalastaa, lohikalojen kalastusta tulee välttää helleoloissa. Kalastajan oma vastuu ja harkinta korostuvat koskikohteissa, jotka pysyvät auki hellejaksosta huolimatta.

Lue myös juttu, josta löytyy lista eri kalalajien lämpötilan siedosta (juttu tehty kesällä 2018)