Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailun kohteena oli tällä kierroksella Näsijärven Niihamanselkä, jossa tavoitekaloina olivat kuhat. Tavoitteena oli saada vastaus kysymykseen kuinka pitkä on reissun pisin kuha.

Parempaa säätä ei olisi kuhankalastaja voinut päivälle toivoa. Sää kääntyi lauantaina aurinkoiseksi ja helteiseksi ja tuulikin tyyntyi lähes kokonaan.

Kello oli jo pitkällä iltapäivän puolelle, kun kalakisan isäntä Tuiskunen lykkäsi soutuveneen vesille yhdessä kalakaveriksi eli soutajaksi pestatun Matin kanssa.

Jarin tehtävksi jäi keskittyä kalastamiseen ja varusteiksi oli valikoitunut sekä jigi- että uisteluvehkeitä.

Niihamanselältä ei ollut tänä kesänä ehtinyt monta kuhaa tulla ja yhtenä syynä lienee ollut viileä sää, joka oli pitänyt veden lämmön 20 asteen huonommalla puolella.

Kuhat olivat pysytelleet enimmäkseen syvällä ja jigaajat olivat tavoittaneet kalat noin kymmenestä metristä, jos sieltäkään.

Vaikka olosuhteet olivat lauantaina lupaavat kuhien kannalta, kaksikko sai uitella vaappua aivan rauhassa aina Tuulikallion tienoille asti. Siinä vaiheessa vaappuun ripustautui muutaman sadan gramman painoinen hauki.

Hiljaiselta vaikutti myös jigirintamalla. Itse asiassa vieläkin hiljaisemmalta, sillä jigin viskominen ns. korvakuulolta ei ole järin tehokasta, jos mukana ei ole kaikuluotainta tai pään kovalevyllä tietoa ottipaikoista.

Seuraavan kerran vavassa tuntui tärähdys, kun soutunteja alkoi olla kasassa kolme. Mutta ei ollut tulokas vieläkään kuha, vaan 150-grammainen ahven.

Ja taas soudettiin ja pitkään ilman mitään merkkiä kaloista. Tässä vaiheessa kalastajat alkoivat jo hieman ihmetellä, että minne kuhat olivat alueelta hävinneet. Monina aikaisempina vuosina niitä oli vastaavalla kelillä tullut sentään kohtuullisesti.

Muitakin soutajia järvellä oli liikkeellä, mutta tyhjää hekin pyysivät. Saalista kysyttäessä vastaus oli odotettu.

Tuiskusen mukaan kuhien aktiivihetki Näsijärvellä alkaa yleensä siinä vaiheessa, kun aurinko painuu lähelle horisonttia. Eikä aurinkokello pettänyt nytkään.

– Kello 21.30 Rapala Shad Rapin syvännevaappua hinannut vapa mutkistui sen verran, että saattoi kuvitella pienen kuhan hypänneen kyytiin.

Ja sehän se!

– Ylös räpisteli 36-senttinen kuhanuorukainen, ja kun muuta ei enää kuulunut, jäi tämä
5,5-tuntisen soutelun ainoaksi kuhasaaliiksi ja arvauskilpailun oikeaksi vastaukseksi.

Mutta kuinka moni onnistui veikkaamaan oikein?

Jos venekunta olisi jäänyt kokonaan kuhattomaksi, oikeita vastauksia olisi tullut kaksi, mutta nyt niitä ei tullut yhtään. Kolme vastaajaa osui tosin ihan viereen eli sentin päähän. Voittaja jouduttiin siis arpomaan lähimmäksi osuneiden kesken.

Tällä kertaa onni suosi helsinkiläistä Markus Tähtistä, jolle palkinto lähtee viimeistään alkuviikosta. Onnea voittajalle ja kaikille osallistuneille iso kiitos!