Ruokaviraston ylitarkastaja Hanna Lounela sanoo, että lohitilanteesta ei olla Tornionjoella huolissaan ensimmäistä kertaa. Sairastuneita ja kuolleita kaloja on joella nähty myös aiempina vuosina.

Lounelan mukaan virastoon on tullut tietoa tämän vuoden tilanteesta ja joella kohdatuista ongelmista, mutta yhtään näytettä kaloista ei ole tullut.

– Oleme kiinnostuneita ottamaan näytteitä vastaan, mikäli joku niitä lähettää.

Kalanäytteitä Ruokavirasto on toki tutkinut, mutta vain rhabdoviruksen aiheuttaman lohikalojen IHN-taudin vuoksi. Näytteitä virasto on saanut aiheeseen liittyen Oulu-, Ii- ja Kemijoelta ja kaikki ovat olleet viruksesta puhtaita.

Tornionjoen merilohia koskevia näytteitä otetaan vastaan Ruokaviraston Oulun toimipaikassa, jossa osaamisen painopistealueina ovat mm. villi- ja vesieläinten taudit.

Ihan mitä tahansa ei Ouluunkaan kannata lähettää. Lounelan mukaan kuolleena löytyneet kalat pilaantuvat äkkiä, joten sairas merilohi on kuollutta parempi vaihtoehto siinä vaiheessa, kun kala otetaan vedestä.

Näyte on myös parempi vaihtoehto kuin ilmoitus, joka sekään ei ole turha. Ilmoituksia otetaan vastaan mm. osoitteessa rapporterafisk.sva.se, josta tiedot päätyvät myös Suomen viranomaisille.

– Ilmoitus antaa kuvan, että jotakin on tapahtumassa, Lounela sanoo.

Luonnonkaloista lähetettävät näytteet olisi hyvä saada Ouluun mahdollisimman tuoreena.

Laboratorion ohjeen mukaan sairas kala on ensin lopetettava ja sen jälkeen pakattava jäihin ja toimitettava mieluusti vuorokauden sisällä Ouluun. Kalaa ei saa pakastaa, eikä jättää viikonlopuksi kuljetusta odottamaan.

Toimi siis sairaan ja poikkeavan saaliskalan kanssa näin:

  1. Lopeta sairas tai poikkeavasti käyttäytyvä kala.
  2. Jäähdytä kala (1 – 5 astetta), ei pakastusta!
  3. Pistä pakkaukseen mukaan kylmävaraajat tai muovipussissa olevaa jäätä, jos on saatavilla.
  4. Kiedo kala tai kalanpala märkään voipaperiin.
  5. Tämän jälkeen näytteen voi panna muovipussiin.
  6. Lähetä esimerkiksi Matkahuollon kautta osoitteeseen Ruokavirasto, Elektroniikkatie 3, 90950 Oulu tai kuljeta kala itse perille.
  7.  Ilmoita lähetyksestä etukäteen kalaeläinlääkärille! Oulussa kalaeläinlääkärin puhelin on 040 569 4541.

Kuva: M. Passinen [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons