Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu sijoittui tällä kerralla Yhdysvaltain pohjoisimpaan osavaltioon Alaskaan.

Koska datan lähettäminen ei tietoliikenneyhteyksien puutteellisuuden vuoksi onnistunut paikan päältä, tulee kalantuoksuinen raportti vasta nyt miehemme palattua kotiin.

Kesäkuun viimeinen päivä oli erityinen kahdeksalle suomalaiselle kalamiehelle, jotka olivat ilmoittautuneet lohestusreissulle Alaskan Talkeetnaan, tuon tarunhohtoisen maanosan eräälle parhaista kalavesistä.

Matkamme alkoi reilun kolmen tunnin lentopyrähdyksellä Islantiin.

Puolentoista tunnin välilaskun jälkeen kiipesimme uudestaan peltiputkiloon, joka laskeutui seitsemän tuntia myöhemmin Anchorageen.

Vaan ei matkustuksemme vielä siihen päättynyt. Edessä oli 200 kilometrin pienoisbussikyyti piskuiselle Talkeetnan kylälle ja sieltä vartin venematka tukikohtaamme Fish Creek Campiin.

Kun kaikki sujui ongelmitta, rantauduimme eräleiriin hyvissä ajoin ennen illan pimenemistä.

Heinäkuun alkuviikon sää oli Alaskassa huippulämmin ja aurinkoinen. Keskipäivällä lämpömittari nakitti 30 asteessa ja laski illaksi ehkä kymmenellä pykälällä.

Luonto oli kuivaa ja metsäpaloja riehui eri puolilla osavaltiota.

Sama tukaluus jatkui koko reissuviikkomme ajan, rikottiinpa sen aikana Alaskan kaikkien aikojen lämpöennätyskin, kun Anchoragessa mitattiin rapiat 32 astetta.

Entinen 29 astetta nujertui siis reilusti. Oli haastetta kulkea jokivarsilla kahluutamineissa päivät pitkät.

Kalastamaan!

Fish Creekin leiri oli kokenut pienen tasonkohotuksen sitten edellisen käyntini, mutta mistään luksusmajoituksesta ei edelleenkään ole kysymys.

Sähkö ja lämmitys oli jokaiseen kolmeen mökkiin saatu, joskin nyt olisi kaivattu enemmän viilennystä.

Mökkien kuumuus ja 11 tunnin aikaero pitivät huolen siitä, ettei ensimmäisenä yönä uni pahemmin maittanut.

Hyvissä ajoin aamun kähmyssä väkeä alkoikin kerääntyä pihapiiriin aamiaiselle ja kalavehkeitä virittelemään.

Koska kuningaslohi on joessa tänä vuonna rauhoitettu, pääkohteitamme olivat punalohet, kirjolohet ja dolly varden -nieriät. Niitä varten olin varustautunut rasiallisella pienehköjä lusikoita, lippoja ja ennen kaikkea heittoperhoja, olipa mukana jokusia mikrojigejäkin.

Leiriä lähin ottipaikka on kirkasvetisen sivupuro Fish Creekin suu vain muutaman kymmenen askeleen päässä.

Hiekkapohjainen, maksimissaan vyötäröön asti ulottuva allas on syksymmällä kirjolohikassimaisen täynnä kaloja, mutta nyt siitä löytyi vain pieni, noin 20-päinen parvi punalohia.

Valkoinen konaheadpäinen mikälie-perho siiman päähän ja heittämään.

Ensimmäinen

Tässä arvauskilpailussa kysyimme, kuinka pitkä on ensimmäinen reissulla saamani kala.

Etukäteen arvelin sellaisen nousevan alle tunnissa, enkä erehtynyt. Noin vartin kohdalla räpisteli ensimmäinen punalohi rannalla ja mittautti arvauskilpailun oikeaksi vastaukseksi 62 senttiä.

Eikä kalansaaminen ollut järin vaikeaa jatkossakaan.

Vaikka kuningaslohet olivat rauhoitettuja, niitä oli mahdoton olla tartuttamatta, sillä kaikki otolliset kalapoolit olivat niiden valtaamia.

Kuninkaiden nousu oli ollut tänä vuonna kuulemma poikkeuksellisen runsas.

Kingien koko vaihteli kilon painoisista jopa 20-kiloisiin mörköihin, joskin niitä isompia emme onnistuneet ylös asti saamaan.

Syynä oli se, että kingikiellon vuoksi välineet eivät saaneet olla kyseisen lajin pyyntiin soveliaita eli tarpeeksi järeitä. Siksi väsytyskamppailut venyivät pahimmillaan tunnin mittaisiksi ja siimakatkoja sattui.

Yleisiä vieheenpurijoita olivat myös kirjolohet, joskaan niiden koko ei juuri kiloa suuremmaksi noussut. Sen sijaan dolly vardenit tuntuivat harvinaistuneen huomattavasti sitten ensimmäisen käyntini.

Muihin lajeihin emme onnistuneet kontaktia saamaan.

Ja se karhukin tuli tällä reissulla nähtyä!

Emme kuitenkaan kysyneet suurimman bongatun karhun pituutta tai painoa, vaan sitä ensimmäistä kalaa. Oikea vastaus oli siis 62 senttiä, mutta kuinka moni sen arvasi?

Vastauksia kilpailuun tuli yli sata kappaletta. Oikeita vastauksia annettiin peräti kuusi kappaletta, joten palkinto meni tälläkin kertaa arvontaan. Voittajaksi joukosta nousi Jouni Tynjälä Keravalta.

Onnea voittajalle ja kaikille mukana olleille isokokoinen kiitos!