Kintulammi yllättää retkeilijän: Ikimetsiä ja erilaisia laavuja

Tarvitaanko Suomeen vielä 2010-luvulla uusia retkeilyreitistöjä? Eikö turhan vähälle käytölle jääneitä reittejä ole jo ylimäärin? Kintulammin vuonna 2017 perustettu upea retkeilyreitistö osoitti, että poikkeuksiakin on!

Päiväretkeilijöitä Kintulammen reitistöllä.

Pitkin 2000-lukua olen ollut sitä mieltä, että tämä hankkeiden aikakausi ei ole pelkästään hyvä asia retkeilyssä.

Paljon on rakennettu EU-rahalla uusia retkeilyreittejä, mutta hanke on aina rajallisen mittainen kestoltaan. Kun hankerahoitus päättyy, kuka huoltaa reittiä?

Paljon on myös aiemmin rakennettuja reittejä, esimerkiksi kultaisella 1980-luvulla tehtiin  mittaviakin reitistöjä.

Reittejä suunniteltiin toisinaan enemmänkin työllistämismielessä kuin oikeaan tarpeeseen. Kun käyttäjäpotentiaalia ei sitten ollutkaan, monet polut ovat heinittyneet ja vesakoituneet.

Kun pari vuotta sitten kuulin, että Tampereen kupeeseen oltiin suunnittelemassa uutta retkeilyreitistöä, ensimmäinen ajatukseni oli: Taasko tehdään reitistö tylsään talousmetsään, jossa kukaan ei sitten innostu patikoimaan?

Vaan ei, kun viime kesänä kävin patikoimassa Kintulammin yllättävän laajan reitistön läpi, huomasin olleeni täysin väärässä. Hatunnosto Tampereen kaupungille sekä lukuisille talkoolaistahoille!

Miten voi olla, että vain viidentoista kilometrin päähän Tampereen keskustasta voidaan sommitella jopa viikonloppuretkeen riittävän pitkä patikointireitistö, joka ei kulje lainkaan avohakkuuraiskioiden halki?

Kaiken kruununa on Vattulan luonnonsuojelualue, joka on lähes yhtä huikea ikimetsä kuin Pyhä-Häkin kansallispuiston Mastomäki tai Seitsemisen kansallispuiston Multiharju.

Myös arkkitehtien suunnittelemat tavallisesta poikkeavat laavut ovat Kintulammin selkeä nähtävyysvaltti.

Edelleen olen sitä mieltä, että Suomessa on retkeilyreittejä vähintään tarpeeksi ja uusille ei yleisesti ottaen ole tarvetta.

Poikkeustapauksia kuitenkin on. Jos rakennetaan uusi reitti, sen täytyy tulla todelliseen tarpeeseen ja lisäksi reitin on oltava luontonsa puolesta vetovoimainen.

Kintulammilla nämä molemmat ehdot täyttyvät kirkkaasti.

Kintulammi

Sijainti: Pirkanmaalla, Tampereen Teiskossa
Kenelle: Metsäluonnosta ja metsälammista pitävälle, tavallisesta poikkeavaa laavuarkkitehtuuria arvostavalle.
Saapuminen: Julkisilla: bussilinjat 28A ja 90 Tampereen keskustasta Sorilaan (reittiopas.tampere.fi). Autolla saapuminen käy Tampereelta tieyhdistelmää 12 – 9 – 338, jonka jälkeen käännytään Pulesjärventielle. Tältä tieltä käännytään joko Kintulammentielle tai Keltolahdentielle, joiden kummankin varressa on pysäköintialue.
Lisätietoja: www.kintulammi.fi

Tarkempi kuvaus Kintulammin reitistöstä Erän numerossa 6/2019 (pääset lukemaan jutun tilajaatunnuksilla)

  • Luonnontilainen ikimetsä on aina upea nähtävyys.
  • Kaukaloisen rannasta kohoaa näyttävä jyrkänne.
  • Kintulammilla on hyvät opasteet. Osa reitistöstä on sorastettu.
  • Kintulammin reitistön joka risteyksessä on selkeät viitat.
  • Saarijärven laavu ei ole perinteisen laavun mallinen.
  • Merkistö Kortejärven tilan seinässä muistuttaa retkeilijän etiketistä.

Keskustelu

Pääset kommentoimaan juttua kun olet kirjautunut.

Vastaa

×

Kirjauduit palveluun rekisteröityneenä käyttäjänä. Voit osallistua keskusteluihin ja lukea palvelun maksuttoman sisällön. Tilaamalla saat käyttöösi koko digipalvelun.

HUOM! Jos sinulla on voimassa oleva Erän tilaus, kirjaudu Otavamedia-tilin tunnuksilla. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Voit myös tilata palvelun käyttöösi tästä.


Siirry tästä Erän Kalakeli-sovellukseen: WWW | Android | iOS