Tarunhohtoinen Alaska lienee useimmille suomalaisille vapakalastajille unelmakohde, jonne toivoisi pääsevänsä edes kerran elämässään.

Itse asiassa tuo unelma ei välttämättä ole niin kaukainen kuin moni ehkä kuvittelee.

Valmiille ”pakettimatkalle” osallistumalla toteuttaminen ei vaadi kummoisiakaan järjestelyjä tai taloudellisia resursseja.

Esimerkiksi soutuviikko Tenolla saattaa tulla ihan yhtä kalliiksi.

Fish Creek Camp

Meille kahdeksalle suomalaiselle kalamiehelle Alaska-unelma toteutuu heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Reissumme organisaattorina toimii porvoolainen Tom Kåhre, joka isännöi Fish Creek Camp -nimistä eräleiriä Talkeetna-joen varrella.

Paikka täsmentyy kartalla Alaskan suurimmasta kaupungista Anchoragesta parisataa kilometriä pohjoiseen.

Talkeetna on suuri sameavetinen jäätikkövirta, johon laskee leirin lähituntumassa kaksi kirkasvetistä sivujokea, Fish Creek ja Clear Creek. Näille kalastus pääasiassa keskittyy.

Kyseisten jokien lohensukuinen lajisto on Alaskan tapaan runsas. Suurimpana siiman venyttelijänä herrastelee kuningaslohi, joka voi painaa jopa yli 30 kiloa. Laji on kertakutuinen ja kuolee pian kutunsa jälkeen.

Pienempiä, yleensä reilusti alle kymmeneen kiloon jääviä rasvaeviä ovat puna-, hopea-, koira- ja kyttyrälohi, jotka nekin nousevat merestä jokiin kutemaan ja kuolevat kuningaslohen tavoin heti elämäntehtävänsä suoritettuaan.

Lisäksi joissa elää paikallisina kantoina kirjolohia, dolly varden -nieriöitä, harjuksia ja siikoja. Lohen sukulaisia tavataan täällä siis peräti yhdeksää lajia.

Kuninkaan alamaiset

Lento Helsinki-Vantaalta Anchorageen Islannin välilaskulla kestää noin 12 tuntia, kalenterin mukaan kuitenkin vain tunnin.

Johtuu tietenkin siitä, että lentoreitti kulkee kutakuinkin suoraan aikavyöhykkeitä vasten.

Anchoragessa hyppäämme pienoisbussiin ja matkustamme yhden shoppailupysähdyksen taktiikalla Talkeetnan kylälle. Sieltä viimeinen etappi taittuu jokiveneen kyydissä leirille.

Heinäkuun alku on kuningaslohen parasta nousuaikaa.

Valitettavasti kingi on Alaskan viranomaispäätöksellä tänä vuonna rauhoitettu, eikä sitä näin ollen saa varta vasten pyytää.

Vavat ja kelat eivät siis saa olla järeysluokaltaan sellaisia, että soveltuvat erityisesti näiden monsterien narraamiseen.

Sen sijaan joessa pitäisi olla tuohon aikaan runsaasti ainakin punalohia, koiralohia, kirjolohia ja dolly vardeneita, joten vapojen taipumiselta ei voine välttyä.

Kirjolohien ja dolly vardenien tavallisin paino lienee luokkaa 0,5-1 kiloa, puna- ja koiralohien pari kolme kiloa.

Mikäli kuningaslohi sattuu kaikista ”varotoimista” huolimatta kelpuuttamaan vieheen leukojensa väliin, saattaa kymmenen kiloa mennä rikki helposti.

Niitä suurimpia tuskin kuitenkaan onnistumme ylös saamaan kevyehköillä vavoillamme.

Ensimmäisen kalan pituus?

Arvauskilpailun kysymys kuuluu, kuinka pitkä on ensimmäinen reissulla saamani kala sentin tarkkuudella?

Tarkoitus on kalastaa virvelivälineillä lusikoita, lippoja ja painoperhoja käyttäen.

Sen verran helpotusta tehtävään, että kilon painoinen lohikala on noin 45-50-senttinen. Kympin kingillä saattaa metrikin mennä rikki.

Palkinnoksi paras arvaaja saa Storm- ja Rapala-painotteisen viehesetin, jossa on herkkuja monenlaisten petokalojen viimeiseksi ateriaksi.

Vastausaikaa on lauantain 29.6. loppuun saakka. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Onnea arvauksiin!

Huom! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain ja ainoastaan palkintojen lähettämistä varten!