Jari ja Heikki osallistuivat vuosi sitten Tampereella järjestettyyn katukalastuskilpailuun. Kisataktiikka petti, ja sijoitus kisassa kaikkea muuta kuin mairitteleva.

Sen vuoksi miehemme päättivät ottaa niin sanotusti härkää sarvista ja ottaa homman uusiksi muuten samalla tavalla, mutta ilman muita kilpailijoita kuin niskassa hengittävä pitkä varjo vuoden takaisista tunnelmista.

Tavoitteena oli pyydystää vapavälinein neljä eri kalalajia ja mitata yhteen niiden suurimpien yksilöiden pituus. Suoritukselle Jari ja Heikki antoivat sääntöjen pituisen aikaikkunan eli kolme tuntia.

Päivä käynnistyi samalla taktiikalla kuin street fishing -kilpailussa vuosi sitten. Tavoitteena oli napata hauki kilpailualueen länsirajan tuntumassa sijaitsevista ruohikkoisista lahdista.

Miksi juuri hauki? Sellainen, varsinkin kookas hauki kasvattaisi tehokkaimmin neljän lajin yhteispituutta, jolloin yhteispituus mitattaisiin kenties kolmella numerolla ilman desimaalipilkkuja.

Hauki on helppo sanoa, mutta vaikeampi saada, varsinkin haukiköyhällä Pyhäjärven pohjoisosalla.

Kaksikko ruoppasi lahden vartissa ilman tulosta, joten paikkaa piti vaihtaa.

Jarin mukaan alueen varsinainen hotspot on Tammerkosken suun itäpuolella sijaitseva pitkä laituri.

– Kosken virta houkuttelee alueelle monenlaista kalaa, joten mahdollisuuksia on mihin vain. Kalastamista kuitenkin vaikeuttaa todella syvä vesi, parhaimmissa paikoissa vettä on yli 20 metriä laiturin vierellä.

Kaksikkomme oli varautunut vaihtuviin tilanteisiin ja syvyyksiin. Mukana olivat koho-onget, pohjaonget, pilkit ja jigivälineet. Kalustosta saalis ei siis jäisi kiinni.

Ensimmäisen 18-senttisen ahvenen nappasi Heikki. Kala tuli mikrojigillä heti laiturin alkupäästä. Ja kohta tuli myös Jarin vuoro. Ylös nousi 15-senttinen salakka ja 19-senttinen särki.

– Kolme lajia oli kasassa puolessa tunnissa, yhteismittaa jo 52 senttiä.

Tämän jälkeen Jari tanssahteli (tai no, varttuneemmasta hämäläisestä miehestä on pakko sanoa, että käveli) aivan laiturin päähän ja uitteli viisisenttistä kalajigiä hieman isomman ahvenen toivossa.

Ei tullut isoa ahventa, tuli jotain parempaa. Vapa nimittäin vääntyi vähän reippaammin.

– Vääntymisen syyksi paljastui yllättäen 44-senttinen kuha.

Se kasvatti neljän lajin yhteispituuden jo 96 senttiin! Mutta miten saada lisää senttejä mittariin?

Oletuksena oli, että panostamalla ahveniin senttimäärä nousisi helposti, sillä 18-senttisestä ahvenesta olisi helppo panna paremmaksi. Mutta ei.

– Kaikki jigiin ja matoon napanneet tuntuivat olevan samalla 18 sentin sinttimuotilla valettuja. Sama tuntui koskevan myös särkiä.

Pakko oli kuitenkin yrittää, joten samalla vauhdilla kaksikkomme penkoi aivan lahden perukkaan laskevan Viinikanojan suun. Ei tärppiäkään.

Aika alkoi jo käydä vähiin ja oli pakko vielä palata laiturille kokeilemaan sitä isompaa ahventa tai vaikka lahnaa.

– Lahnaa ei kuulunut mutta isompi ahven nappasi jigiini aivan viime minuuteilla ja mittautti itsensä 26-senttiseksi.

Ja kun kello löi kolme lasia, oli aika tarkistaa tulokset. Neljän lajin yhteispituus, 104 senttiä, olisi riittänyt voittoon viime vuoden kilpailussa. Eli jos ei muuta, niin tässä tuli kerralla laastaria vuoden takaisiin haavoihin.

Lajit ja pituudet vielä kertaalleen:

  1. salakka 15 cm
  2. särki 19 cm
  3. ahven 26 cm
  4. kuha 44 cm

Neljän lajin yhteispituus: 104 cm.

Mutta miten tämä tulos onnistuttiin arvaamaan? Kisan vaikeudesta huolimatta vastakset napsahtelivat kiitettävän monta kertaa alle kymmenen sentin päähän oikeasta tuloksesta.

Mutta yhtään kertaa eivät vastaukset osuneet tarkalleen oikeaan, joten voittajaksi ja viehepalkinnon saajaksi valikoitui lähimmäksi oikeaa vastannut Kari Ensio Ronkainen Kotkasta, joka veikkasi saaliin yhteispituudeksi 107 senttiä.

Onnea voittajalle ja kaikille osallistujille iso kiitos!