Joppe Rannan retkiruokajutussa kurkistetaan aikaan ilman keittoastioita, mutta ilman puritaanisuutta.

Homma aloitetaan nostamalla ensin pari liuskekiveä nuotiokivien päälle, jolloin niiden alla jää tulipesä. Nuotion voi sytyttää rakennelman ulkopuolella ja siirtää pikkuhiljaa kivien alle.

Kun tasapintaiset kivet ovat kuumentuneet, niille sivellään ruokaöljyä ja asetellaan parsat paahtumaan öljyttyjen kivien päälle. Kannattaa katkaista ensin vihreän parsan varresta pois sen puiseva alapää.

Parsoja käännellään kivillä ja suolataan merisuolalla. Samalla voi laittaa kivelle paistumaan myös pekoniviipaleita.

Ennen kuin parsa ja pekoni ovat valmiita syötäväksi, kivelle voi tuiukata pari pyöreää ruisleipäviipalettä, joista on on kaiverrettu keskiosa pois. Reikään saa nimittäin paistumaan kananmunan.

Joppe Rannan ruokajuttu ”Illallinen nuotiolla ilman astioita” on Erän numerossa 6/2019