Street fishing eli katukalastus on maailmalla ja enenevässä määrin Suomessakin suosiotaan nostava tapa harrastaa vapakalastusta.

Tässä lajissa liikutaan asutuskeskuksissa virtaavien tai lainehtivien vesien äärellä kaloja pyytäen. Jonkinlainen vastakohta siis erämaassa tapahtuvalle toiminnalle.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on jo muutaman vuoden ajan järjestänyt aiheen tiimoilta katukalastuskilpailuja muutamissa maamme kaupungeissa, muun muassa Tampereella.

Kilpailussa liikutaan kahden hengen joukkuein ja yritetään pyydystää neljä eri kalalajia, joiden yhteenlaskettu pituus antaa lopputuloksen.

Voittaja on luonnollisesti joukkue, joka saavuttaa suurimman yhteispituuden.

Kalastus tapahtuu rannalta määrätyn alueen sisäpuolella. Sallittuja pyyntivälineitä ovat kaikenlaiset vapavälineet.

Taktiikka petti

Minä osallistuin kyseiseen kilpailuun viime vuonna kalakaverini Heikin kanssa.

Tampereen osakilpailu järjestettiin alueella, jonka keskipaikkeilla Tammerkoski laskee Pyhäjärveen. Kalastusalueeseen kuului siis kosken lisäksi kaistale Pyhäjärveä.

Meidän tiimimme taktiikka perustui pitkälle hauen saamiseen, vaikkei sellaista otusta ollut vielä kukaan kilpailun lyhyen historian aikana mittalaudalle toimittanut.

Ainoa paikka, josta kisa-alueella saattoi ajatella luupään kohtuullisen helposti löytyvän, sijoittui Pyynikin kesäteatterin liepeille. Siellä oleviin mataliin ruovikkolahtiin suuntasimme siis ensimmäiseksi.

Haukea emme kuitenkaan onnistuneet onkimaan, vaikka lähellä olikin. Nimittäin Heikki karkuutti noin puolimetrisen pulikan, jonka saaminen olisi nostanut meidät tiukimpaan kärkikamppailuun mukaan.

Nyt kuitenkin jouduimme tyytymään vain särkiin ja ahveniin. Niillä ei tietenkään tuloslistassa pitkälle pötkinyt. Sijoituksemme oli 42 sentillä 12., kun joukkueita oli mukana 19.

Revanssi Tampereella

Koska kilpailumme kehno suoritustaso jäi hiukan kaivelemaan, aiomme toistaa kalastuksen jonain päivänä ensi viikonloppuna edellä mainituilla vesillä street fishing – sääntöjä noudattaen.

Vapavälineisiimme kuuluvat sopivan kevyiden virvelien lisäksi madolla maustetut koho- ja pohjaonget.

Aikaa suoritukselle annamme kolme tuntia, kuten itse kilpailussakin.

Kysymys kuuluu, minkä suuruinen on saamamme neljän eri kalalajin yhteispituus sentin tarkkuudella?

Jos neljää lajia ei tule, yhteispituus lasketaan kolmen, kahden tai yhden lajin perusteella. Saaduista lajeista valitaan aina se pisin kala.

Pohdittavaa riittää! Saavatko pojat neljä eri lajia vai joutuvatko tyytymään vain yhteen lajiin, jolloin yhteispituus lasketaan vain yhden kalan perusteella? Neljä eri lajia voi venyyttää yhteispituuden yli metriin, kun yhden lajin varassa saatetaan jäädä reilusti alle 10 senttiin.

Tehtävää helpottaaksemme kerromme viime vuoden kisatulokset: Voittajajoukkue sai kokoon neljällä lajilla 101 cm, kakkoseksi yllettiin 89,5 sentillä ja kolmanneksi 79 sentillä.

Palkinnoksi paras arvaaja pokkaa jälleen kymmenen vieheen setin, jolla voi pyytää monen lajisia kaloja ahvenista haukiin, kuhiin ja kirjolohiin saakka.

Tasatulosten sattuessa palkinto arvotaan.

Myös kilpailu pääpalkinnosta käy kiivaana. Kolmella kisaajalla on tällä hetkellä kaksi oikeaa vastausta ja liki kolmellakymmenellä yksi oikein.

Kun kolmas oikein kolahtaa kohdalle, lähtee palkinto jakoon.

Vastauksia tähän kilpailuun vastaanotamme torstain 13.6. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!