Kalamaraton tunnetaan Suomen vaativimpana kalastuskilpailuna, sillä kilpailijat kiertävä vesistöjä täydet 24 tuntia.

Tavoitteena on koukuttaa mahdollisimman monta eri kalalajia vuorokaudessa vapavälinein. Voittoa ei ratkaise painavin saalispussi, vaan pyydystettyjen kalalajien määrä.

Ensimmäinen Kalamaraton kilpailtiin Helsingissä vuonna 2001, ja se voitettiin 17 lajilla.

Vuosien varrella taidot ja lajitietous on lisääntynyt, sillä viime vuosina voittajajoukkueen on pitänyt pyydystää lähes kaksinkertainen määrä eri lajeja.

Ennätys on vuodelta 2014, jolloin Species Fishing Team sai koukkuunsa huikeat 32 kalalajia. Kotkassa vastaava ennätys on 26 kalalajia.

Kotkan Kalamaraton käynnistyy Maretariumista lauantaina 18. toukokuuta kello 12.00 ja päättyy vuorokauden kuluttua samaan paikkaan. Helsingissä kisataan sitten viikkoa myöhemmin.

Kuusamon Uistimen perustaja Paavo Korpua pääsee ensimmäisenä ns. aikalaisena Juhani Ahon ja Lauri Rapalan joukkoon, suomalaisen kalastuksen Hall of Famen kultagalleriaan.

Paavo Korpua kultagalleriaan

Kotkan kilpailun avajaisissa tehdään myös historiaa. Maretariumissa sijaitsevaan suomalaisen kalastuksen Hall of Fameen nostetaan Paavo Korpuan kuva kultaiseen galleriaan.

Paavo Korpua on samalla myös ensimmäinen kultagalleristi, joka on itse tilaisuudessa läsnä.

Kultaiseen galleriaan on toistaiseksi valittu pääsääntöisesti edesmenneitä suomalaisen kalastuskulttuurin suurnimiä, kuten Lauri Rapala, Juhani Aho ja Lauri Syrjänen.

Paavo Korpua oli perustamassa vuonna 1967 Kuusamon Uistin -yritystä, joka on kehittynyt kansainvälisestikin arvostettu suomalainen viehevalmistaja.

Kuusamon tunnetuimmat tuotemerkit Professor ja Räsänen ovat jokaisen hauenkalastajat viehepakin vakiokalustoa.

Kuusamon Uistin on merkittävä työllistäjä Koillismaalla ja yritys on korostanut koko toimintansa ajan kalastajan vastuuta luonnosta.

Maretariumissa sijaitsevassa Hall of Famessa on kultagallerian lisäksi hopeinen galleria, johon ovat päässet vuoden kalamieheksi valitut. Tänä vuonna Vuoden 2019 kalamieheksi valittiin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen.