Pyy on Suomen metsäkanalinnuista pienin. Pyykukko eli koiras ja pyykana eli naaras painavat keskimäärin noin 400 grammaa.

Linnun höyhenpuku pysyy saman värisenä ympäri vuoden. Selkäpuoli molemmilla sukupuolilla on harmaankirjava. Kukon leukalappu on musta ja naaraan vaaleankirjava.

Pyyhyn voi törmätä kaikkialla Suomessa, paitsi pohjoisimmassa Lapissa. Linnun voi löytää tiheästä metsästä, jossa on pieniä kuusia, erilaisia pensaita sekä suuria puita.

Pyykoirailla on omat reviirinsä, jota ne puolustavat nuorilta koirailta. Soidinaika on keväisin, jolloin viheltely on kiivaimmillaan. Keväällä lintua voi yrittää ”pillittää” eli houkutella esiin pillin avulla.